De uit Syrië gevluchte Lyana  overleefde vorig jaar de aanval van de woedende pitbull Charly.
Volledig scherm
De uit Syrië gevluchte Lyana overleefde vorig jaar de aanval van de woedende pitbull Charly. © RV

OM eist werkstraf tegen eigenaresse pitbull die Lyana (7) verminkte

De officier van justitie eist een werkstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk tegen het baasje van pitbull Charly, de hond die vorig jaar het 7-jarige meisje Lyana verminkte op het grasveld bij een Amsterdamse flatwoning. De officier vroeg daarnaast om ruim 23.000 euro aan schadevergoeding. 

Onderbuurvrouw B., de eigenaresse van Charly, voelde zich tijdens de zaak kort duizelig. Ze had het tijdens de zitting zo moeilijk dat ze bijna flauwviel. 

B. vertelde in eerste instantie snikkend en met trillende stem haar kant van het verhaal nadat de officier van justitie haar verweet onachtzaam te zijn. De vrouw had naar eigen zeggen haar hond op straat altijd aangelijnd. Het asiel had gezegd dat Charly in afgesloten ruimtes, zoals de tuin waar het incident plaatsvond, los mocht lopen. Lyana stond volgens B. plotseling achter haar. ,,Elke seconde leek wel een uur te duren. Maar het duurde allemaal heel kort'', aldus de vrouw. 

Haar advocaat meende dat het OM B. alleen maar vervolgt omdat er zoveel publiciteit voor de zaak is geweest. Ze had volgens hem niet meer kunnen doen dan ze had gedaan. Zelfs als B. wel op de hoogte was van het gevaar van Charly, dan nog was ze in een afgesloten tuin waar Lyana niet mocht komen, aldus de advocaat.

Vluchten uit Syrië

De familie Alassar vluchtte in 2015 voor de oorlog in Syrië, maar uitgerekend in het land waar ze dachten veilig te zijn sloeg het noodlot toe. Op 31 juli 2016 hapte Charly naar dochter Lyana. Ze brak haar neus, oogkas en traanbuis en liep diepe bijtwonden op. De verwondingen waren zo erg dat ze bijna een jaar lang onder behandeling stond. Haar ouders vertelden dat ze hadden moeten toekijken hoe hun dochtertje werd toegetakeld door de hond. 

De pitbull werd direct na het incident afgemaakt. De eigenaresse van Charly kocht kort daarop een nieuwe rottweiler. De rechter bepaalde in maart dat ze de nieuwe hond van de hand moest doen. Lyana durfde niet meer langs de voordeur van de onderbuurvrouw te lopen. Het meisje wilde niet alleen slapen en was volgens haar vader dag en nacht met de nieuwe hond bezig. B. woont daarom tijdelijk in een andere woning met de hond. 

Onbegrijpelijk

Dat de onderbuurvrouw weer een nieuwe hond had genomen, vindt de familie van Lyana onbegrijpelijk. Het voelde volgens hen alsof B. geen rekening wilde houden met wat hen is overkomen.

De rechtbank doet 12 juli uitspraak in deze zaak.

Verslaggever Raymond Boere was aanwezig bij de rechtszaak. Lees hieronder een aantal van zijn tweets vanuit de rechtszaal.