Volledig scherm
Het teken van de Grijze Wolven, een extreemrechtse Turkse groepering bij een demonstratie van Turkse Nederlanders bij het Turkse consulaat aan Westblaak. De Turkse minister Fatma Betul Sayan Kaya van Familiezaken is onderweg naar het consulaat. © ANP

OM gaat Turkse relschoppers vervolgen

Het Openbaar Ministerie gaat zes mensen vervolgen voor de ongeregeldheden bij het Turkse consulaat in Rotterdam, op 11 maart. Ze hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan openlijk geweld. Het nieuws over de vervolging komt op een politiek gevoelig moment.

Quote

Het was een gecompli­ceerd en uitgebreid onderzoek, waarbij veel beelden moesten worden bestudeerd

Peter Groenendijk

De verdachten maakten onderdeel uit van een grote groep Turkse demonstranten, die zich op 11 maart had verzameld voor het consulaat. Zij wachtten op een toespraak van de Turkse minister Kaya. Toen duidelijk werd dat zij door de politie was tegengehouden en weggevoerd, reageerde een deel van de demonstranten furieus. Ze gooiden met stenen en stoeptegels naar agenten.

De politie startte direct na de ongeregeldheden een groot onderzoek. Op internet en in opsporingsprogramma’s werden van veertien verdachten beelden getoond. Daarvan zijn er maar zes gevonden, zegt het OM in een reactie. ,,Van de overige acht hebben we de identiteit niet achterhaald. Mogelijk gaat het om mensen die uit België of Duitsland naar Rotterdam waren gekomen.’’

Van de zes verdachten zijn er twee minderjarig. Een andere verdachte, een man van 36, wordt niet alleen verdacht van openlijk geweld maar ook van poging tot zware mishandeling. Hij zou een politieagent die op de grond was gevallen, tegen het hoofd hebben geschopt.

Pikant moment

Het nieuws over de vervolging komt op een pikant moment: juist deze week werd bekend dat Nederland en Turkije de banden willen aanhalen na de gebeurtenissen op 11 maart. Die leidden immers niet alleen tot gevechten in Rotterdam, maar ook tot een hoogoplopende ruzie tussen de Turkse en de Nederlandse regering.

President Erdogan sprak schande van het optreden van de Rotterdamse politie, die onder meer politiehonden en een waterkanon inzette. De Turkse regering noemde het politieoptreden die avond ‘buitenproportioneel, inhumaan en vernederend’ en eiste een onderzoek. ,,Zij die honden en haat op ons loslaten, zullen daarvoor een prijs betalen’’, zei president Erdogan daags na de rellen.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Turkse Nederlanders demonstreren op 11 maart voor het Turkse consulaat in Rotterdam © ANP

Gecompliceerd en uitgebreid

Het onderzoek naar de feiten heeft ruim negen maanden geduurd. Volgens een woordvoerder van het OM in Rotterdam komt dat niet door de politieke gevoeligheid. ,,Het was een gecompliceerd en uitgebreid onderzoek, waarbij veel beelden moesten worden bestudeerd. Dat verklaart waarom er nu pas een besluit is genomen.''

De politie heeft ook onderzoek gedaan naar een geval van geweld tégen de demonstranten. Tijdens de rellen viel een grote plantenpot kapot tussen de relschoppers. Die was volgens ooggetuigen gegooid vanuit een woning tegenover het consulaat. De politie heeft echter niet kunnen vaststellen waarvandaan deze pot werd gegooid, en door wie.

Volledig scherm
Turken demonstreren bij het Turkse consulaat aan de Westblaak. Minister Fatma Betul Sayan Kaya van Familiezaken werd daar de toegang tot het consulaat geblokkeerd. De Turkse bewindsvrouw wilde daar een toespraak houden over het Turkse referendum. © ANP