Volledig scherm
Vrije Universiteit, Rasmea Odeh © ANP, still Youtube, bewerking: ADR

OM: geen strafbare uitingen omstreden Palestijnse spreekster

De omstreden Palestijnse spreekster Rasmea Odeh heeft naar oordeel van het Openbaar Ministerie geen strafbare uitingen gedaan tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Dat heeft het OM laten weten op Twitter naar aanleiding van vragen van onder anderen het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot.

Odeh was gisteravond te gast op een geheime bijeenkomst in een gekraakt zaaltje op het terrein van de Vrije Universiteit. Ze was er op uitnodiging van de linkse studentenclub Revolutionaire Eenheid. De organisatie was voorzichtig met het bekendmaken van het adres, omdat eerder twee locaties zich terugtrokken toen bekend werd dat Odeh zou komen spreken.

Volledig scherm
De omstreden Palestijnse Rasmea Odeh spreekt in het zaaltje De Verrekijker op de campus van de Vrije Universiteit in Amsterdam. © ANP

De spreekster is omstreden omdat zij veroordeeld is voor een aanslag in Jeruzalem in 1969 waarbij twee mensen om het leven kwamen. Voor de Revolutionaire Eenheid is ze een 'Palestijnse heldin'. De organisatie stelt dat Odeh haar betrokkenheid bij het geweld van destijds altijd heeft ontkend.

De VU toonde zich gisteren geschokt en zei dat de beheerders van het zaaltje iets uit te leggen hebben. De politie heeft meegekeken met de livestream en daarna het OM geïnformeerd wat er is gezegd, aldus het OM.

OM Amsterdam on Twitter

@JorisZwetsloot @MariannePoot @VVDAmsterdam Er zijn naar oordeel het OM geen strafbare uitingen gedaan