OM heeft grote moeite met invullen topfuncties
Het Openbaar Ministerie heeft grote moeite met het invullen van verschillende topfuncties. Bij de parketten in Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn maanden na het vertrek van de hoogste magistraat nog steeds plaatsvervangers actief. Die situatie blijft zo tot het einde van het jaar. De Tweede Kamer is geïrriteerd over deze gang van zaken.
Delen per e-mail
De landelijke top van het OM bevestigt dat de functies voorlopig niet definitief worden ingevuld. De hoofdofficieren van Utrecht en Den Haag kondigden hun vertrek al in november 2018 aan, om in april 2019 definitief te stoppen. Beide hoofdofficieren besloten rechter te worden. ,,Beide benoemingsprocedures ten aanzien van de functie hoofdofficier Den Haag en Utrecht zijn nog niet afgerond. Het streven is om voor het eind van het jaar voor beide parketten een definitieve benoeming af te ronden,” reageert een woordvoerder.
Dat het OM er niet in slaagt geschikte kandidaten te vinden voor de topfuncties is opvallend en heeft onder meer te maken met de grote problemen rond integriteit waarmee het OM is geconfronteerd. De Rotterdamse hoofdofficier Marc van Nimwegen moest vertrekken omdat hij loog over zijn relatie met de door hem benoemde officier Marianne Bloos. Van Nimwegen werd in april 2018 op non-actief gesteld en sindsdien is René de Beukelaer waarnemend hoofdofficier. Onlangs werd een langverwacht rapport gepresenteerd, dat het lot van Van Nimwegen definitief bezegelde. Tot dat rapport werd gepresenteerd wilde het OM geen hoofdofficier benoemen in Rotterdam. Een definitieve beslissing over de functie van hoofdofficier is op dit moment nog steeds niet genomen.
Tijdrovend proces
Een van de redenen waarom de zoektocht lastig blijkt is de kleine vijver waarin het OM moet vissen. Een andere reden voor de vertraging is procedureel van aard. Tot voor kort werden hoofdofficieren benoemd in de achterkamertjes, maar daar is een einde aan gekomen met het instellen van sollicitatiecommissies. Deze zouden het proces transparanter moeten maken, maar blijken in de praktijk behoorlijk tijdrovend. Sollicitanten moeten zich door twee selectiecommissies zien heen te vechten. In die commissies zitten hoofdofficieren van andere parketten, een externe psycholoog en vertegenwoordigers van het parket. Is een kandidaat goedgekeurd door de beide commissies, dan volgen er nog gesprekken met de landelijke top van het OM en de minister van justitie.
De huidige plaatsvervangend hoofdofficieren van Utrecht en Den Haag (Rutger Jeuken en Michiel Zwinkels) hebben beide gesolliciteerd. Hoewel de commissies verheugd zijn met de manier waarop Jeuken en Zwinkels hun functie momenteel vervullen en zij ook beide voldoen aan het opgestelde profiel, is ook geconstateerd dat zij nog relatief onervaren zijn voor een dergelijke zware functie. Omdat er geen andere geschikte kandidaten zich hebben gemeld, heeft de landelijke top daarom besloten de twee tot het einde van het jaar de kans gegeven zich te bewijzen. Daarbij krijgen ze ook coaching en is er ondersteuning vanuit de landelijke top. Aan het einde van het jaar bekijkt de commissie hoe zij zich hebben ontwikkeld.
Dat het OM er niet in slaagt belangrijke functies niet in te vullen heeft niet alleen gevolgen voor het OM. Ook in de lokale driehoeken (het veiligheidsoverleg tussen hoofdofficier, de politiechef en de burgemeester) van Utrecht, Rotterdam en Den Haag is behoefte aan duidelijkheid, melden bronnen die betrokken zij bij deze overleggen. ,,Een waarnemend hoofdofficier zal toch minder snel risico durven nemen in een grote strafzaak,” zegt een van de betrokkenen.
Slecht voor aanzien OM
Ook in de Tweede Kamer klinkt gemor. ,,Het is niet goed voor het aanzien van het OM,” zegt Chris van Dam (CDA). ,,Er is in de lokale driehoek behoefte aan een vertrouwensband. Dat is met een waarnemer lastig.” Van Dam, zelf voormalig plaatsvervangend hoofdofficier, vindt dat het OM ook buiten haar eigen organisatie zou moeten kijken. ,,Ga eens praten met rechters of topadvocaten. Je haalt op die manier ook andere invloeden binnen.” Ook de PvdA is bezorgd. ,,Ik vind het erg zorgelijk dat er nu zoveel energie gaat zitten in een schandaal aan de top en dat de vacatures maar niet worden vervuld. We hebben behoefte aan een slagvaardig OM,” zegt Attje Kuiken. De SP deelt de kritiek. ,,Dit is een zorgelijke toestand. Het OM is gebaat bij rust, integriteit, en voldoende budget om het belangrijke werk goed te kunnen doen. Het tegenovergestelde is de afgelopen jaren bewerkstelligd en dat moeten we ook de minister kwalijk nemen,” zegt Kamerlid Michiel van Nispen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
D66-leider Kaag na seksistische tweets: ‘Mannen, spreek je uit tegen seksisme’
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag roept alle mannen op aan de vooravond van Internationale Vrouwendag zich uit te spreken tegen seksisme. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
Mysterie in Helmond: loodzware kluis ligt urenlang midden op straat
Loodzwaar is hij, door geen mens op te tillen. Het is dan ook een groot mysterie hoe een enorme kluis donderdagavond midden op de Oranjelaan in Helmond terecht is gekomen. -
Geen andere baan voor hoofdofficier binnen OM: Van der Voort vertrekt definitief na rapport over cultuur in Breda
BREDA - Voormalig hoofdofficier Charles van der Voort van het parket Zeeland-West-Brabant verlaat eind deze maand het Openbaar Ministerie. In oktober vorig jaar legde hij zijn functie al neer na een extern onderzoek naar de cultuur binnen het parket. Daaruit bleek dat er sprake is van een slechte werksfeer en een gebrek aan transparantie. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Nieuwe hoofdofficier van justitie voor Zeeland/West-Brabant
BREDA - Margreet Fröberg (53) begint op 19 augustus als de nieuwe hoofdofficier van justitie in het parket Zeeland-West-Brabant. Zij volgt Charles van der Voort op, die in oktober vorig jaar opstapte na een vernietigend rapport over de verziekte sfeer in de organisatie. -
‘Mogelijk strafbaar handelen OM-hoofdofficieren’
Er komt een onderzoek naar mogelijk strafbaar handelen van de twee voormalig hoofdofficieren van het Openbaar Ministerie. Het College van procureurs-generaal heeft besloten een oriënterend feitenonderzoek in te stellen naar de hoofdofficieren Marc van Nimwegen (parket Rotterdam) en Marianne Bloos (functioneel parket). De twee hadden een relatie met elkaar, maar verzwegen dat.