Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © ANP XTRA

OM in beroep tegen drugsbende

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen zes leden van de drugsbende van de geliquideerde Aran de Jong. Dinsdag besloot de Bossche rechtbank dat de leden de claim van het OM niet hoefden te betalen, omdat de officier van justitie nalatig zou zijn geweest.  

Volgens de rechtbank bleef de officier van justitie onduidelijk over de berekening van de criminele winst van de veroordeelden. De aanklager kwam in de afgelopen drie jaar steeds met andere bedragen die de zes zouden moeten terugbetalen. Aanvankelijk eiste het OM zo'n 23 miljoen, later werd dat twee miljoen. Mede daarom besloot de rechtbank dinsdag de zaak af te blazen. 

Een OM-woordvoerster werpt hier nu op tegen dat het niet mogelijk was om de exacte winst van de criminelen te berekenen. Zij zouden hun inkomsten en uitgaven niet precies bijhouden. Hun winst zou uit andere gegevens moeten worden afgeleid. Het OM stelt beroep in tegen het besluit.

Aran de Jong

De drugsbende, die opereerde tussen 2010 en 2011, werd geleid door Aran de Jong. Hij werd vlak voor de aanvang van de strafzaak in 2012 geliquideerd. Daarmee verviel zijn rechtszaak. De zes medeverdachten werden wel gedaagd en kregen voor hun betrokkenheid celstraffen opgelegd tot zes jaar. 

Ook besloot de rechtbank dat de bendeleden een procent van de totale winst, die 40 miljoen euro bedroeg, af moeten staan. Volgens de rechter zouden de medeverdachten zelf zo'n vier ton hebben verdiend aan de winst van zowel de import van hasj uit Pakistan, als de export van hasj en hennep naar Engeland en Italië. Het OM vond dit bedrag te laag en dreigde de afgelopen jaren een hogere claim op te leggen.

De erven van de Jong zijn volgens het OM nog een bedrag van twintig miljoen aan belastingen schuldig. In deze zaak werd het OM in het gelijk gesteld, al vechten de erven het besluit nog aan.