Volledig scherm
Geert Wilders gaat op de markt in Heerlen op de foto. © ANP

OM in beroep tegen vrijspraak Wilders-bedreiger: Hiermee mag je niet wegkomen

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijspraak van Dirk J., de man uit Heerlen die met een bijl en messen naar Wilders’ campagnebijeenkomst kwam. Hij  werd vorige week vrijgesproken, maar justitie vindt dat hij alsnog straf verdient. ,,Hij nam wapens mee, bedreigde de politicus, dat mag niet onbestraft blijven.”

Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht aan deze website. ,,Daarom gaan we in beroep.”

Vorige week werd de 61-jarige ‘Dickie’ vrijgesproken omdat de rechter oordeelde dat zijn dreigementen niet serieus te nemen waren. In de rechtszaal had de man uit Heerlen een week eerder al benadrukt dat het om een ‘stomme grap’ ging toen hij langs de kant van de flyerroute van Wilders had gezegd dat hij ‘het knikkerke’ zou inslaan van de PVV’er. In zijn tas vonden agenten een bijl, in zijn jaszak twee messen. Hij werd aangehouden. ,,Ik was aan het flauwekullen”, zei J. tijdens de rechtszaak. ,,Ik zou Wilders toch nooit wat doen, ik ben juist groot fan. Het is mijn partij!”

De rechter ging daarin mee en sprak J. vrij, tot grote woede van de PVV-leider zelf. Hij reageerde via Twitter: ,,Nu weet iedereen dat als je wapens meeneemt, mij opzoekt en wil vermoorden, je ermee wegkomt als je zegt verward te zijn en het niet zo bedoelde (...) De rechterlijke macht is gestoord in dit land.”