Volledig scherm
Politiemol Mark M. in de rechtbank. © ANP

OM in hoger beroep tegen politiemol Mark M.

 Hoewel Mark M. alias de politiemol de vijf jaar cel kreeg die het Openbaar Ministerie eiste, gaat het OM toch in hoger beroep. De rechtbank sprak hem vrij van een klein onderdeel, omkoping, en dat wil het OM toch bewezen zien.

De politiemol (31) moest een maand geleden terecht staan voor een lijst aanklachten. Daaronder naast computervredebreuk, schending van ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie ook omkoping. 

Volgens de rechtbank was niet bewezen dat hij daadwerkelijk geld kreeg voor het doorgeven van geheime politie-informatie. Wel ging hij in op beloftes dat klanten in de toekomst zouden investering in zijn nieuwe bedrijfje in crypto-telefoons. Dat was wel een vorm van omkoping, zei de rechtbank, maar niet tegen betaling. De klanten waren undercover-agenten. 

Vijf jaar

Die gedeeltelijke vrijspraak had geen gevolgen voor de straf. De rechtbank deed er zelf een klein schepje bovenop omdat ze het erg verwijtbaar vond wat hij deed. Ze kwam zo toch uit op de vijf gemiste jaren. De mol mag ook tien jaar geen publieke functie vervullen. Hij moest meteen de cel in en heeft zich ondertussen gemeld bij de politie. Toen het vonnis werd voorgelezen zat hij nog thuis in de Oekraïne.

Het OM is ook in beroep tegen de vrijspraak van omkoping van de medeverdachten. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement