Volledig scherm
© anp

OM: Jawed S. pleegde aanslag Amsterdam vanwege Wilders en kritiek op islam

UpdateDe 19-jarige Afghaan die ervan wordt verdacht twee Amerikaanse toeristen op Amsterdam Centraal Station te hebben neergestoken, heeft in zijn eerste verklaringen gezegd dat hij tot zijn daad in Nederland is gekomen vanwege 'de veelvuldige kritiek op de profeet Mohammed, de Koran, de islam en Allah'. Hij noemde daarbij ook Geert Wilders. Dat heeft het openbaar ministerie laten weten. 

De rechter-commissaris in Amsterdam zegt in deze fase van het onderzoek voldoende bewijzen te zien om de man langer vast te houden. Jawed S. zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Volgens het OM zal de verdachte psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht.

Over de onlangs door Wilders georganiseerde en later weer afgezegde cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed heeft hij volgens justitie niks gezegd. Over deze wedstrijd was onder andere in Afghanistan en het buurland Pakistan grote commotie ontstaan. Wilders reageerde in een tweet: ,,Moslimterroristen haten onze manier van leven en onze vrijheden. Ze beantwoorden islamkritiek met geweld. Zo ook deze Jawed S. Bijna wekelijks vinden in heel Europa dit soort gruwelijke steekpartijen plaats op onschuldige mensen. Ik zeg: grenzen dicht en deislamiseren."

Nog in het ziekenhuis

Ook uit zijn eerste verklaringen bleek al dat S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft, met een terroristisch motief handelde. Kort nadat hij willekeurig twee 38-jarige toeristen neerstak, hielden agenten hem aan, waarbij gericht werd geschoten. Daarbij raakte hij gewond aan zijn onderlichaam. Hij ligt nog in het ziekenhuis.

Ook de twee slachtoffers werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Zij verkeren buiten levensgevaar.

Huiszoeking

De Duitse politie heeft op verzoek van Nederland huiszoeking verricht in zijn woning in Rheinland-Pfalz. Hij stond bij de Duitse autoriteiten niet bekend als moslim-extremist.

De politie gaat ervan uit dat de man helemaal alleen handelde. Het onderzoek is nog in volle gang om zijn motief volledig in beeld te brengen. 

Bekijk hieronder beelden van vlak na de ontruiming: