Volledig scherm
‘Treitercrimineel’ Shahin Gheiybe. © privé

OM kan niet bij ontsnapte ‘treitercrimineel’ Gheiybe in Iran

Het Openbaar Ministerie (OM) kan op dit moment niet aan de slag met de mogelijke verblijfplaats in Iran van de voortvluchtige gevangene Shahin Gheiybe, ook al is daar nieuwe informatie over. 

Het onderzoekscollectief Bellingcat analyseerde een filmpje dat de 35-jarige crimineel zelf op internet heeft gezet en concludeerde dat het recent is gemaakt voor een huis in het noorden van Iran. Een foto van de villa en de plattegrond staan erbij.

Nederland heeft geen verdragen met Iran om hem te laten oppakken of uitleveren, zei een woordvoerster van het OM in Rotterdam. De 35-jarige Gheiybe staat sinds begin deze maand internationaal gesignaleerd en een speciaal team van de politie is naar hem op zoek. Het OM had al aanwijzingen dat hij in Iran kan zijn, waar hij vandaan komt. Hij woonde sinds 1996 met zijn familie in Nederland.

Moord en heling

Gheiybe zat vast voor een dubbele poging tot moord en heling in 2009 en was hiervoor veroordeeld tot 13 jaar celstraf. Hij schoot twee mannen neer tijdens een zakendeal en ging er met 175.000 euro vandoor. De twee overleefden wonderwel. Toen hij in 2011 ontsnapte bij een ziekenhuis in Breda had hij pas twee jaar uitgezeten.

De politie ontdekte onlangs bij huiszoekingen van familie in Almere en Eemnes recente foto’s van Gheiybe. Die zijn openbaar gemaakt. Het OM hoopt dat de crimineel wordt herkend en opgepakt als naar Europa reist.

‘Gooi je geld niet weg’

Ondertussen grijpt Gheiybe op Instagram de mogelijkheid aan om de media belachelijk te maken. Volgens hem gooit deze krant ‘geld weg’ met het verhaal van Bellingcat en diens zoektocht. ,,Boven de foto waar jullie naar verwijzen heb ik zelf de locatie aangegeven. Gooi je geld niet weg voor zulke onderzoeken. Vraag het maar aan mij of let beter op.’’

Volledig scherm
Shahin Gheiybe in beeld van zijn Instagram. © privé
Volledig scherm
© privé
 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”