Volledig scherm
Rechtbanktekening van Thijs H. tijdens de pro-formazitting in de rechtbank van Maastricht. © ANP

OM krijgt alsnog de medische dossiers van Thijs H.

Het Openbaar Ministerie heeft toch alle gevraagde medische behandelinformatie over drievoudig moordenaar Thijs H. ontvangen. Eerder ving justitie bot bij behandelaars, die zich beriepen op het verschoningsrecht. Maar GGZ-instelling Mondriaan heeft de dossiers inmiddels gedeeld met de advocaat van Thijs H., die de informatie vervolgens aan het OM verstrekt heeft. 

Dat melden de rechtbank in Maastricht en GGZ-kliniek Mondriaan vanmiddag. Het OM wil inzage in alle relevante medische informatie om alle feiten op een rij te krijgen en te kunnen beoordelen in hoeverre Thijs H. daadwerkelijk in een psychose verkeerde toen hij begin mei toesloeg. Aanvankelijk weigerde de ggz-kliniek deze informatie te verstrekken, waarop het OM dit wilde afdwingen via de rechter. Dat is nu niet meer nodig, omdat de dossiers alsnog overhandigd zijn via de advocaat van Thijs H., zo meldt Mondriaan: ,,De advocaat van de verdachte heeft een wettelijk recht op een kopie van zijn medisch dossier, de advocaat heeft dat verstrekt aan het OM.”

De 27-jarige Hagenaar vermoordde toen drie wandelaars in Den Haag en op de Brunssummerheide. Hij was in behandeling voor zijn psychische problemen, al weigerden GGZ-instellingen Thijs H. meermaals op te nemen ondanks noodkreten van zijn ouders daags, zoals deze nieuwssite vorige week onthulde.  Waarom H. niet opgenomen werd, is onduidelijk: ggz-instelling Mondriaan weigert commentaar op de kwestie. 

In de rechtszaal verklaarde H. in augustus de moorden gepleegd te hebben omdat hij ‘opdrachten’ hiervoor kreeg, via nieuwsberichten en kentekens. 

Staat de zaak-ThijsH. symbool voor het falen van de GGZ? Luister hier naar onze podcast over de kwestie.

Volledig scherm
2019-11-04 11:59:15 MAASTRICHT - Advocaat Phil Boonen van de nabestaanden van de Heerlense slachtoffers staat de pers te woord bij de rechtbank na de tweede pro-formazitting in de strafzaak tegen Thijs H. De Hagenaar wordt verdacht van het doden van een vrouw in de Scheveningse Bosjes en van het doden van een vrouw en een man op de Brunssummerheide. ANP MARCEL VAN HOORN © ANP