Volledig scherm
Christian Peterman, rechts, met Jos van Rey © anp

OM onderzoekt 'Auschwitz-tweet' van Heerlens raadslid

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag aangifte gedaan tegen het Heerlense raadslid Christian Petermann. Die vergeleek officier van justitie Anja Janssen dinsdag op Twitter met een kampbeul in het Duitse concentratiekamp Auschwitz en wenste haar dood. Dat maakte het OM donderdag bekend.

Quote

Ik hoop dat Anja Jans­sen-De Boer, oftewel 'de Irma Grese van het OM', nog vanavond veronge­lukt

Tweet Christian Petermann

Janssen is aanklager in de corruptiezaak tegen Jos van Rey. Zij eiste afgelopen dinsdag twee jaar cel tegen de VVD'er. Petermann twitterde naar aanleiding van die eis: ,,Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel 'de Irma Grese van het OM', nog vanavond verongelukt''. Hij deed zijn tweet tijdens een privéconversatie. Vijf minuten later verwijderde hij die tweet weer.

Het parket heeft aangifte gedaan bij de hoofdofficier in Limburg, die een onderzoek is begonnen. Het parket vindt de uitlatingen 'ongepast en een grove belediging voor de officier van justitie in kwestie'.

Quote

Ik reageerde op haar uitstra­ling, die vileine kilheid

Christian Petermann
Quote

Er zijn vreselijke dingen gebeurd in die kampen, maar de ellende die zij heeft veroor­zaakt, gaat nog 27 keer verder

Christian Petermann

'27 keer erger dan de kampen'
Petermann is een politieke vriend van Jos van Rey. Hij zei donderdag de tweet in een emotionele bui gepost te hebben, om snel weer tot bezinning te komen. ,,Het was pure beeldspraak'', zei hij donderdag. ,,Ik reageerde op haar uitstraling, die vileine kilheid.'' Meer wilde hij er niet over kwijt.

Petermann verklaarde, ondanks de excuses op Twitter, dat hij nog steeds achter zijn woorden staat. ,,Deze vrouw heeft de uitstraling van een kampbeul. Er zijn vreselijke dingen gebeurd in die kampen, maar de ellende die zij heeft veroorzaakt gaat nog 27 keer verder. De wijze waarop ze zich presenteert, doet voorkomen alsof het OM zélf een criminele organisatie is." De opmerking over het verongelukken doet het raadslid af als 'beeldspraak', liet hij optekenen tegenover dagblad De Limburger.

Burgemeester Ralf Krewinkel van Heerlen noemde de tweet donderdag onacceptabel. Temeer omdat Petermann geen excuses aanbood.