De Facebookgroep Farmers Defence Force werd opgericht na de stalbezetting in Boxtel.
Volledig scherm
De Facebookgroep Farmers Defence Force werd opgericht na de stalbezetting in Boxtel. © Rob Engelaar

OM onderzoekt ‘bedreigende’ Facebookpoll van voorman Brabants boerenprotest

Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de poll die zaterdagavond op de Facebookpagina van Farmers Defence Force (FDF) is geplaatst. ‘Moeten we CDA-statenleden in Brabant persoonlijk aanpakken na het verraad van 25 oktober?’, was de vraag die FDF-voorman Mark van den Oever daarin opwierp.

Brabantse veehouders zijn boos op het traditioneel boerengezinde CDA, omdat die partij in Brabant deel uitmaakt van een coalitie die de agrarische sector nog strengere regels oplegt dan in andere provincies.

De poll van FDF is inmiddels zo'n 3.500 keer ingevuld, het overgrote deel van de stemmers antwoordde bevestigend. CDA-Statenlid Tanja van de Ven meldde zaterdagavond al te zijn bedreigd, waarmee ze waarschijnlijk op de FDF-pagina doelde. ‘Wij zijn bekend met deze poll en kunnen ons voorstellen dat het gevoelens oproept bij de genoemde Statenleden. Wij zullen beoordelen of er sprake is van strafbare feiten’, zo meldde het OM zondagmiddag. 

Of dat gebeurt naar aanleiding van een aangifte, wist de woordvoerder van het OM niet. ‘Wij kregen te horen van het bestaan van die poll en onderzoeken in elk geval de strafbaarheid.’

Vergelijkbaar met zaak Geert Wilders

De Eindhovense strafrechtadvocaat Paul Saris acht de kans aanwezig dat de poll strafrechtelijk niet door de beugel kan. ,,Van een ‘echte’ bedreiging met geweld op grond van artikel 285 van het wetboek van strafrecht is volgens mij geen sprake", laat hij weten. ,,Er wordt in de oproep niet expliciet geweld gebezigd. Maar er zou wel kansrijk vervolgd kunnen worden voor aanzetten tot haat, het artikel dat ook aan de orde is geweest in de zaak tegen Geert Wilders.”