Volledig scherm
De bewuste Facebook-pagina waar de comments op werden geplaatst. © Facebook screenshot

OM onderzoekt uitlatingen op 'PVV-facebookpagina'

Het OM stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar reacties op de facebookpagina 'Steun de PVV' die deze maand geplaatst werden. Op de facebookpagina werd een artikel van de Telegraaf geplaatst met de kop 'Weer een brandbom gegooid naar Zweedse moskee'. Hier kwamen 12 reacties op die volgens het OM strafbaar zijn.

Volledig scherm
© Facebook

Het OM probeert de identiteit te achterhalen van de mensen die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het plaatsen van deze reacties. 

De vereniging Raad van Marokkaanse moskeeën Nederland en het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland/ Moskee Al Kabir hebben aangifte gedaan van bedreiging, belediging van een groep mensen en aanzetten tot discriminatie en haat tegen de facebookpagina 'Steun de PVV'. Volgens deze verenigingen zou met de facebookpagina een oproep gedaan zijn om Nederlandse moskeeën in brand te steken. Een dergelijke oproep heeft het OM niet aangetroffen. Wel stuitte het OM op de reacties onder het Telegraaf-artikel.

Strafbaar
Medewerkers van OM Amsterdam die gespecialiseerd zijn in de strafrechtelijke aanpak van discriminatie hebben de uitlatingen beoordeeld. Twaalf daarvan worden strafbaar geacht. Sommige uitlatingen gaan over het opruien dan wel aanzetten tot gewelddadig optreden tegen zowel moslims en moskeegangers als tegen moskeeën. Deze uitlatingen, die zowel gericht zijn op geweld tegen mensen als tegen goederen, zijn naar het oordeel van het OM strafbaar omdat ze of opruiend zijn of aanzetten tot discriminatie of gewelddadig optreden. Van aanzetten tot haat, waarvan eveneens aangifte is gedaan, is naar de mening van het OM geen sprake.

Het OM acht, op grond van de informatie die zij nu heeft, de beheerder van de pagina niet strafbaar omdat de beheerder slechts het artikel uit De Telegraaf heeft overgenomen en bovendien op zeer korte termijn tot verwijdering van de reacties en de hele pagina is overgegaan.

Onofficieel
De pagina op Facebook is niet officieel verbonden aan de PVV. De betreffende post met het Telegraaf-artikel is niet meer vindbaar op de pagina. Er is wel nog een statusupdate geplaatst over de ophef die ontstond toen de verenigingen opriepen om aangifte te doen vanwege haatzaaien en discriminatie. De uitlatingen op 'Steun de PVV' zorgden voor onrust. Er werd aangekondigd dat de moskeeën met camera's en burgerwachten in de gaten zouden worden gehouden. Op de facebookpagina werd begin januari nog een opmerkelijke oproep gedaan aan aanhangers van de PVV: om niet op Geert Wilders te stemmen bij nieuwe verkiezingen.

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.