Volledig scherm
© anp

OM speelt onderzoek naar lek 'Stiekem' door naar Kamer

Het Openbaar Ministerie (OM) draagt het onderzoek naar lekkende Kamerleden in de 'commissie-Stiekem' over aan het presidium van de Tweede Kamer, dat de dagelijkse leiding heeft over de Kamer. Dat maakte het OM woensdagavond bekend. Naar eigen zeggen is het OM niet bevoegd het mogelijk lekken verder te onderzoeken. Omdat mogelijk één of meer Kamerleden een ambtsmisdrijf hebben gepleegd is het OM daartoe naar eigen zeggen verplicht op grond van artikel 119 van de Grondwet.

Artikel 119 Grondwet:
De leden van de Staten-Generaal, de ministers en de staatssecretarissen staan wegens ambtsmisdrijven in die betrekkingen gepleegd, ook na hun aftreden terecht voor de Hoge Raad. De opdracht tot vervolging wordt gegeven bij koninklijk besluit of bij een besluit van de Tweede Kamer.

Commissie-Stiekem:
In de commissie-Stiekem bespreken de fractievoorzitters staatsgeheime zaken met de minister van Binnenlandse Zaken (verantwoordelijk voor de AIVD) of de minister van Defensie (verantwoordelijk voor de MIVD).

Presidium:
Het presidium van de Tweede Kamer wordt gevormd door de voorzitter en ondervoorzitters en heeft de dagelijkse leiding over de Kamer. Naast Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en griffier Renata Voss zitten de VVD'ers Ton Elias en Tamara van Ark, de SP'er Ronald van Raak, Stientje van Veldhoven (D66), Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV) en Raymond Knops (CDA) in het presidium.

Op 13 maart vorig jaar kwam volgens het OM een aangifte binnen van het schenden van de geheimhoudingsplicht uit een besloten vergadering van de commissie-Stiekem. ,,De Rijksrecherche heeft vervolgens onder leiding van het OM onderzoek gedaan.''

,,Hierbij zijn belgegevens van onder meer de leden van de CIVD (beter bekend als de commissie-Stiekem, red.) onderzocht en enkele mensen gehoord. De Rijksrecherche heeft geen telefoons getapt'', benadrukt het OM.

,,Nadat één of meer leden van de CIVD in beeld kwamen ten aanzien van het mogelijk lekken van informatie, is het onderzoek door de Rijksrecherche stilgelegd.''

'Unieke, ernstige zaak'
Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg noemt het mogelijk lekken van staatsgeheime zaken door één van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer 'een unieke en ernstige zaak'. Ze roept het presidium donderdagochtend bijeen om te bepalen wat er nu moet gebeuren. ,,Het is van het grootste belang dat we zorgvuldig en afgewogen besluiten nemen'', aldus Van Miltenburg.

Verschillende fractievoorzitters in de Tweede Kamer willen niet reageren over het mogelijk lekken van één of meer van hun collega's. In elk geval Halbe Zijlstra (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) willen niet reageren. Andere fractievoorzitters zijn nog niet ingegaan op een verzoek om een reactie. 

'Onverkwikkelijke affaire'
Dinsdag zei PvdA-leider Diederik Samsom dat hij niet heeft gelekt uit de 'commissie-Stiekem'. Het zei dat in een reactie op een onderzoek door de Rijksrecherche naar lekken uit die commissie. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zou als voorzitter van de commissie aangifte hebben gedaan van lekken.

De Rijksrecherche zou meerdere fractievoorzitters in de Tweede Kamer hebben gehoord om te achterhalen wie geheime informatie heeft gelekt. Ook zou in hun telefoongegevens zijn gekeken of ze gebeld hebben met een NRC-journalist, zo meldde De Telegraaf dinsdag.

Volgens Samsom heeft hij nooit met NRC Handelsblad over de kwestie gesproken. Hij is ook niet door de Rijksrecherche verhoord. Samsom spreekt van een heel onverkwikkelijke affaire, die ons anderhalf jaar geleden bezighield.

Het draait om de 1,8 miljoen belgegevens die Nederland aan de Amerikanen had verstrekt. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zou daarover onjuiste informatie hebben gegeven. Later bleek dat Plasterk de Kamer wel had ingelicht, via de commissie-Stiekem. Maar ook dat gegeven valt onder de geheimhoudingsplicht.