Euthanasie. Voor bij verhaal Ondine. PZC
Volledig scherm
Euthanasie. Voor bij verhaal Ondine. PZC © Getty Images/iStockphoto

OM stapt direct naar Hoge Raad om euthanasie-uitspraak

Het Openbaar Ministerie stapt meteen naar de Hoge Raad om een uitspraak te krijgen in de euthanasiezaak van een voormalig verpleeghuisarts uit Den Haag. De arts had euthanasie toegepast op een zwaar dementerende en wilsonbekwame patiënte (74). De rechtbank had eerder deze maand de arts ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat zij vond dat de arts zich had gehouden aan alle eisen van zorgvuldigheid die in de wet staan.

 1. Justitie: euthanasie op onwetende demente vrouw (74) is moord, straf niet nodig
  Play
  Euthanasie

  Justitie: euthanasie op onwetende demente vrouw (74) is moord, straf niet nodig

  Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt het doden van een demente vrouw (74) door een arts in het kader van euthanasie als moord. De verpleeghuisarts verzuimde goed te onderzoeken of de vrouw wel echt dood wilde. Dat bleek vandaag tijdens de behandeling van de rechtszaak in Den Haag. De officier van justitie eist ondanks de moord een schuldigverklaring zonder straf. Dit omdat de arts te goeder trouw handelde, er geen kans is op recidive en een signaal naar andere artsen ook niet nodig is.
 2. Rechter: Euthanasie bij demente vrouw was geen moord

  Rechter: Euthanasie bij demente vrouw was geen moord

  Een voormalige verpleeghuisarts uit Den Haag die euthanasie pleegde op een demente vrouw (74) heeft zich volgens de rechtbank niet schuldig gemaakt aan moord. De rechtbank stelt dat de arts heeft voldaan aan de eisen rondom levensbeëindiging, deze ‘zorgvuldig toegepaste’ euthanasie daarom niet strafbaar is en dat de arts wordt ontslagen van rechtsvervolging. Het is de eerste keer dat een rechter zich buigt over de rol van een arts bij euthanasie op mensen met dementie. Het Openbaar Ministerie overweegt hoger beroep.