Volledig scherm
Laura H. na haar ontsnapping op een Koerdische tv-zender. © Kurdistan24

OM: Syriëgangster Laura mag rechtszaak in vrijheid afwachten

Syriëgangster Laura H. mag haar rechtszaak van het Openbaar Ministerie (OM) in vrijheid afwachten. Ze hoeft niet langer gedetineerd te zitten. Het OM zei eerder al dat er geen aanwijzingen zijn dat ze met een opdracht van IS is teruggekeerd naar Nederland. De rechtbank moet nog beslissen of Laura inderdaad de gevangenis mag verlaten. 

Laura reageerde zelf in tranen op het voornemen van het OM om haar vrij te laten. Ze beloofde zich aan alle voorwaarden te zullen houden. De rechter zal volgende week woensdag beslissen of de vrouw ook daadwerkelijk uit de gevangenis mag in afwachting van de inhoudelijke behandeling van haar zaak. Dat bleek vandaag tijdens de pro forma behandeling van de rechtszaak. Het OM liet tijdens de zitting weten dat er een uitleveringsverzoek gedaan is aan Irak voor Laura's man Ibrahim I. Zijn verblijfplaats is onbekend. Het OM doet onderzoek naar de rol van Laura in het strijdgebied. Er is volgens de officier van justitie inmiddels gesproken met een Zweedse getuige uit Mosul. Zij zegt dat ze Laura niet kent. 

Het OM vertelde vandaag ook dat het opnieuw horen van Laura H. zelf geen zin heeft. Ze wil niet meer verder verklaren. Haar advocaat heeft de rechtbank gevraagd om haar vrij te laten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Laura heeft het zwaar op de terreurafdeling waar ze gevangen zit en volgens de advocaat is de rechtsorde niet meer geschokt als ze nu vrij zou komen.

Strijdgebied

Laura H. reisde in 2015 samen met haar twee jonge kinderen en haar man, de Nederlandse-Palestijn Ibrahim I., naar het strijdgebied in Syrië en Irak. Volgens eigen zeggen wilde ze daar al snel weer weg. Haar vader Eugene wist haar, met behulp van een ondergronds netwerk en 10.000 euro, uit het kalifaat te krijgen. In augustus 2016 ontvluchtte Laura met haar kinderen IS-gebied en werd in Irak opgevangen door Koerdische strijders. Ibrahim raakte bij die ontsnapping gewond, bleef in het kalifaat en werd later in de buurt van Mosul opgepakt. Bij terugkeer in Nederland werd Laura direct vastgezet.

Justitie onderzoekt sinds die tijd wat de jonge vrouw precies heeft gedaan in IS-gebied en wil er zeker van zijn dat de terreurgroep haar niet met een opdracht heeft teruggestuurd. Laura en haar vader vinden dat het OM moet afstappen van dat doemscenario. Volgens eigen zeggen heeft Laura zich afgewend van de islam.

Vragen

Ondertussen zijn er nog veel vragen over haar ontsnapping uit het kalifaat. Welke rol speelde de Duitse ambtenaar én tussenpersoon Daniel Köhler daarbij? En hoe kan het dan het Nederlandse Familiesteunpunt vader Eugene naar Köhler verwees terwijl het Nederlandse overheidsstandpunt is dat Nederland niet helpt bij terugkeer van Syriëgangers?