Volledig scherm
Marianne Bloos en Marc van Nimwegen. © ANP

'OM-topman hield functioneringsgesprek met ex-man van minnares'

De vanwege liefdesaffaires onder vuur liggende hoofdofficier van justitie Marc van Nimwegen blijkt in zijn tijd als procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie een functioneringsgesprek te hebben gehad met de ex-man van zijn eerdere minnares. 'De ultieme vernedering voor de bedrogen man'.

Dat meldt NRC. De ex-man was een de officieren van justitie die onder Van Nimwegen viel. 

Volledig scherm
Heleen Rutgers © Erik van 't Woud

Van Nimwegen was procureur-generaal tussen 2008 en 2014 en als zodanig verantwoordelijk voor personeelszaken en functioneringsgesprekken. De officier van justitie wiens functioneren werd besproken was eerder getrouwd met Heleen Rutgers, de vrouw die onlangs als nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant is benoemd.

Het huwelijk van Rutgers en de officier van justitie klapte volgens NRC in 2005 omdat de vrouw een affaire kreeg met Van Nimwegen. Van Nimwegen had dus later een functioneringsgesprek met de ex-man van de vrouw met wie hij in het verleden een affaire had. 'Voor de bedrogen echtgenoot was het functioneringsgesprek de ultieme vernedering', meldt NRC.

Weer later begon Van Nimwegen een liefdesrelatie met Marianne Bloos. Zij is in 2011 onder verantwoordelijkheid van Van Nimwegen benoemd tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket.

Onderzoek

NRC licht het nieuwe tipje van de sluier een dag nadat het OM bekend maakte dat dat voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad, Jan Watse Fokkens, de commissie leidt die onafhankelijk onderzoek doet naar de relatie tussen de twee topmensen Bloos en Van Nimwegen. 

Er wordt bekeken of sprake is geweest van integriteitsschendingen in de top van het OM. Het onderzoek wordt gestart naar aanleiding van recente publicaties in NRC.

Besluitvorming

Volgens het OM wordt onder meer de besluitvorming onderzocht rond de benoeming van toenmalig procureur-generaal Van Nimwegen tot hoofdofficier van justitie in Rotterdam in 2014. Bekeken wordt of in NRC verwoorde spanningen binnen het OM rondom de relatie tussen hem en Bloos van invloed waren op diens functieverandering. Ook wordt onderzocht hoe het College van procureurs-generaal is omgegaan met meldingen over die relatie tot aan het voorjaar 2016, toen de relatie formeel werd gemeld. Van Nimwegen is inmiddels met buitengewoon verlof.

Behalve Fokkens maken ook Tineke Cleiren (hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de universiteit Leiden) en Hans de Doelder (emeritus hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam) deel uit van de onderzoekscommissie.

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.