Volledig scherm
Politie, hulpverleners en een rouwwagen op de plek waar een 50-jarige man werd overreden. © ANP

OM: Trucker uit Landgraaf vluchtte uit angst voor agressie ‘gele hesjes’

De vrachtwagenchauffeur uit Landgraaf die wordt verdacht van het doodrijden van een 'geel hesje' in België, is van de plek des onheils weggereden uit angst voor agressieve omstanders. 

De man reed weg nadat het zijraam van zijn truck was kapotgeslagen en zijn aanvallers zich op de voorruit richtten. De chauffeur dacht dat hij tegen een wegversperring was aangereden.

Dat heeft de Nederlander volgens een toelichting van een woordvoerder van het Belgisch Openbaar Ministerie in Luik verklaard tijdens het verhoor van gisteren.

‘Veiligheid in gevaar gebracht’

De man is daarna onder voorwaarden vrijgelaten en moet beschikbaar blijven voor het onderzoek. Hij wordt beschuldigd van het toebrengen van lichamelijk letsel, zonder de intentie iemand om het leven te brengen.

De woordvoerder wijst erop dat het gedrag van de actievoerders de veiligheid van de gebruikers van de openbare weg, en van henzelf, ‘ernstig in gevaar heeft gebracht.’

Het drama van vrijdag terzijde’, is het blokkeren van een autoweg waardoor het verkeer is belemmerd een overtreding, aldus het OM.

Verkeerde aangehouden

Het slachtoffer, een 50-jarige actievoerder, werd doodgereden tijdens een demonstratie in Visé bij Luik. Het ongeluk gebeurde op de snelweg richting Maastricht. 

De Belgische politie had aanvankelijk de verkeerde persoon laten arresteren. De auto van een Brabantse chauffeur zou identiek zijn geweest aan die van de chauffeur uit Landgraaf.

  1. Christelijke koepel: ‘homogenezing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    Christelij­ke koepel: ‘homogene­zing’ komt voor in Nederland en moet verboden worden

    De roep om een verbod op zogenoemde ‘homogenezing’ in kerken wordt sterker. LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, wil dat de regering paal en perk stelt aan de praktijk, waarbij actief geprobeerd wordt om de geaardheid van kerkgangers te veranderen. ‘Deze behandelingen zijn uiterst schadelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van mensen', stelt de organisatie.
  2. Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrechter na optreden bij Jinek

    Deken daagt advocaat Soerel voor tuchtrech­ter na optreden bij Jinek

    Strafadvocaat Nico Meijering moet zich verantwoorden voor de Raad van Discipline, de tuchtrechter voor advocaten, omdat hij zich niet zou hebben gehouden aan een spreekverbod. Meijering mocht zich van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten niet publiekelijk uitlaten over een geschil tussen zijn kantoor en dat van collega-strafpleiter Stijn Franken. Maar dat deed Meijering wel: bij de talkshow van Jinek sprak de advocaat over de kwestie.