Volledig scherm
Exterieur van de rechtbank in Arnhem © ANP

OM: verstandelijk beperkt Nijmeegs stel jaren uitgebuit

Een verstandelijk beperkt stel uit Nijmegen is volgens het Openbaar Ministerie (OM) ruim tien jaar lang op grove wijze uitgebuit door een 47-jarige Nijmegenaar. Onder druk van agressie en intimidatie zou hij de gedupeerden, inmiddels 56 en 55 jaar oud, de gekste dingen hebben laten doen van 2007 tot en met januari 2018. 

De dagvaarding waarmee de rechtszaak vandaag van start ging, liegt er niet om. De 47-jarige verdachte deed zich volgens het OM voor als huisvriend, maar bracht daarna het stel met dreigementen en intimidatie  in zijn macht, zo denkt het OM.

Wiet

Volgens de beschuldiging moest het stel hem onderdak bieden in hun huis aan de Sint Jacobslaan en de Zwanenveld in Nijmegen en moesten ze boodschappen en wiet voor hem halen en betalen en het huis schoonmaken, de was doen en eten koken. De verdachte schreef voor hoe zij hun zoon moesten straffen als die in de ogen van de verdachte iets verkeerd deed en wanneer de hond eten mocht krijgen. Ook moest het stel wapens verbergen.

De verdachte zou een continue sfeer van agressie, intimidatie en angst hebben gecreëerd met onvoorspelbaar gedrag, waaronder slaan, schreeuwen, schelden, dreigen met een vuurwapen en spullen kapot gooien. Ook zou hij hen hebben geïsoleerd door vrienden van het stel de deur uit te jagen.

Verhoor

De zaak werd niet inhoudelijk behandeld omdat het stel nog moet worden verhoord, waarbij de advocaat gelegenheid krijgt om vragen in te dienen. Dat verhoor gebeurt door gespecialiseerde ondervragers met zorgvuldige verhoortechnieken voor kwetsbare personen.

Ook komt er nog een onderzoeksrapport over de geestelijke gesteldheid van de verdachte en een reclasseringsrapport. De uitbuitingszaak komt bovenop twee andere strafzaken over wapenbezit in januari en bedreiging in maart van dit jaar.

Op 17 december behandelt de rechtbank de zaak inhoudelijk.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement