OM vervolgt grensrechter die doelman knock-out sloeg

De grensrechter van de Haarlemse voetbalclub Geel-Wit, die eind maart tijdens een wedstrijd een keeper van UNO uit Hoofddorp bewusteloos sloeg, moet voor de politierechter verschijnen. Dat meldde het Openbaar Ministerie Noord-Holland vandaag aan NU.nl.  

Tijdens de betreffende wedstrijd ontstond een opstootje, waar de 34-jarige grensrechter zich mee bemoeide. Hij rende naar de keeper van de tegenpartij en deelde een harde stomp op het achterhoofd uit. Het slachtoffer raakte bewusteloos en hield een hersenschudding aan het voorval over. Het OM geeft nu aan dat de 34-jarige man mishandeling ten laste wordt gelegd. 

De zaak staat ingepland voor 27 augustus. In de tussentijd wordt er geprobeerd om de dader en het slachtoffer met elkaar te verzoenen. Er loopt volgens het OM een mediationtraject tussen de twee. 

De uitkomst van dit traject kan invloed hebben op de uitspraak, stelt een zegsvrouw van het OM.  ,,Een eventueel resultaat daarvan kan de officier van justitie meewegen in de strafeis tijdens de inhoudelijke behandeling.” 

Volledig scherm
De grensrechter (in het oranje) net nadat hij de doelman (in het rood) bewusteloos heeft geslagen. © Videostill

Hit op social media

Het bestuur van de Haarlemse voetbalclub Geel-Wit royeerde de grensrechter al snel na het gevecht en besloot ook het volledige team uit de competitie te halen. De club gaf aan geschokt te zijn: ,,Voetbal Vereniging UNO keurt iedere vorm van geweld zowel op als rondom de velden af. Als vereniging hebben wij respect en sportiviteit hoog in het vaandel staan.”

De beelden van het incident werden op allerlei social media gretig gedeeld en vanuit heel Nederland klonken er afkeurende reacties.