OM vervolgt Kroon voor kopstoot, Defensie schorst de militair

Justitie gaat Marco Kroon vervolgen voor de incidenten tijdens carnaval in Den Bosch. Dat maakt het OM zojuist bekend. Kroon gaf een agent een kopstoot en liet zijn geslachtsdeel zien. Defensie schorst de Willems-Orde-drager. 

Volledig scherm
Kroon © ROBIN UTRECHT

Volgens het OM heeft Kroon drie agenten onheus en ‘op strafbare wijze’ bejegend. Zo zou de Willems-Orde-drager een agent zijn geslachtsdeel hebben getoond, ook zou hij zijn middelvinger hebben opgestoken naar een andere agent. Bij zijn aanhouding deelde hij vervolgens een kopstoot uit. Dat gebeurde allemaal toen hij door de politie werd aangesproken op wildplassen.

Defensie laat weten dat Kroon nu wordt geschorst. Dat betekent ook dat hij zich niet meer bij openbare gelegenheden als militair mag laten zien en hoogstwaarschijnlijk niet aanwezig zal zijn bij de jaarlijkse dodenherdenking op de Dam op 4 mei. De schorsing duurt zolang de rechter uitspraak heeft gedaan. Daarna bekijkt Defensie of er ook intern maatregelen tegen Kroon moeten worden genomen. Kroon is nu stafofficier bij de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht. 

Nu Kroon wordt vervolgd moet hij volgens advocaten gespecialiseerd in militair recht ook vrezen voor zijn baan bij Defensie. Militairen moeten voor de meeste functies een verklaring van geen bezwaar hebben (vgb). Die wordt afgegeven door de militaire geheime dienst MIVD. Militairen krijgen zo’n vgb niet als hun straf hoger is dan een geldboete van 1000 euro of een taakstraf van 40 uur. Doorgaans volgt dan ontslag. 

Willemsorde

Op ‘eenvoudige mishandeling’ - waarvan Kroon nu wordt verdacht - staat een maximale straf van drie jaar cel, maar omdat het OM de zaak bij de politierechter laat voorkomen, zal dat niet worden opgelegd. Politierechters mogen een celstraf van maximaal één jaar opleggen. Dat zou betekenen dat Kroon ook zijn Willemsorde in elk geval niet in hoeft te leveren.

Volgens de Wet op de Militaire Willems-Orde kan die onderscheiding om twee redenen komen te vervallen. Zo moet de drager de onderscheiding inleveren als hij onherroepelijk veroordeeld wordt tot een gevangenisstraf van langer dan een jaar.  Ook bij een oneervol ontslag uit een openbaar ambt of beroep kan een drager de onderscheiding kwijtraken.

(Artikel gaat verder na de foto)

Volledig scherm
Marco Kroon interview Pauw videostill © AD

Kroon ontkent

Kroon ontkende de kopstoot eerder nog via zijn advocaat Gert-Jan Knoops: ,,Er is geen sprake van opzettelijke handelingen. Het is anders dan hoe het wordt weggezet. Ik was gewoon carnaval aan het vieren, net als alle andere Brabanders.”

Kroon werd in 2009 als eerste militair sinds 1955 onderscheiden met de Militaire Willems-Orde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Sindsdien zijn er tal van kwesties rondom zijn persoon geweest. Zo werd hij in 2011 veroordeeld voor het bezit en levering van stroomstootwapens. Vorig jaar verscheen zijn boek Kroongetuige, waarin hij zijn lotgevallen in Afghanistan beschrijft.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”