Geert Wilders en Bram Moszkowicz in de rechtbank van Amsterdam.
Volledig scherm
Geert Wilders en Bram Moszkowicz in de rechtbank van Amsterdam. © anp

OM: vrijspraak Geert Wilders om groepsbelediging

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de rechtbank in Amsterdam gevraagd PVV-leider Geert Wilders vrij te spreken van het onderdeel groepsbelediging op de aanklacht.

Volledig scherm
© anp

Volgens de officieren van justitie Birgit van Roessel en Paul Velleman gaan de op de aanklacht opgevoerde uitlatingen van Wilders niet over moslims, maar over de islam.

Daardoor heeft Wilders zich niet schuldig gemaakt aan groepsbelediging, want die moet volgens de wet 'onmiskenbaar' over personen gaan. De officieren weken met hun betoog niet af van wat zij er vorig jaar oktober over hebben gezegd, toen zij al eerder hun visie op en standpunten over de zaak tegen Wilders uiteenzetten.
 
Toen kwamen de aanklagers tot de slotsom dat Wilders integraal moet worden vrijgesproken, dus ook op de overige onderdelen op de tenlastelegging (aanzetten tot haat en discriminatie).
 
Het OM moet vandaag op herhaling, omdat er na een geslaagde wraking door Wilders' raadsman Bram Moszkowicz andere rechters op de zaak zijn gezet.

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.