Volledig scherm
Henk Kuipers. © ANP

OM wil No Surrender-baas jaar achter de tralies

No Surrender-voorman Henk Kuipers moet een jaar de gevangenis in omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan faillissementsfraude. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) althans. 

Kuipers stond vandaag terecht voor de rechtbank in Groningen. Hij moest zich verantwoorden voor de gang van zaken rond de faillissementen van een aantal van zijn bv's in de periode 2008-2012, meldt RTV Drenthe. De curator kreeg geen volledige inzage in de administratie en een bedrag van ruim drie ton kan op geen enkele manier verantwoord worden, stelt het OM.

'Deskundigen'

Kuipers zegt dat hem niks te verwijten valt. Hij huurde naar eigen zeggen deskundigen in voor expertise waarover hij zelf niet beschikte. De ingehuurde experts maakten er volgens hem een zootje van.

De voormalige vechtsporter moest in 2006 de deuren sluiten van zijn beveiligingsbedrijf Rowa dat actief was in de persoonsbeveiliging en het waardetransportwereldje op Schiphol. Het wegvallen van de KLM als klant zou de belangrijkste reden voor het faillissement zijn geweest. 

Medeverdachte

In 2007 ging Kuipers ook persoonlijk failliet. Hij trof een schikking van 150.000 euro met de curator. Om dit geld terug te kunnen betalen, ging Kuipers werken bij het bedrijf van een 43-jarige man uit Hoogeveen. Die laatste liet volgens het OM toe dat Kuipers privéboodschappen deed, tankte en in het buitenland pinde met de bankpasjes van zijn bedrijf. Dat maakt hem medeplichtig aan faillissementsfraude, meent het Openbaar Ministerie. Het eiste vandaag een werkstraf van 150 uur tegen de Hoogevener. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.