Aquarel van natuurgenezer Klaus Ross.
Volledig scherm
Aquarel van natuurgenezer Klaus Ross. © ANP/Aloys Oosterwijk

'Omstreden arts Ross werkt gewoon door'

De omstreden natuurdokter Klaus Ross kan gewoon doorbehandelen, ondanks de rechtszaak en het onderzoek dat naar hem loopt in verband met de dood van drie van zijn patiënten.

Dat meldt het Duitse tijdschrift Stern. Volgens het weekblad wordt Ross door het ministerie van Volksgezondheid nog steeds als potentieel gevaar gezien, maar dat blijkt niet uit de daden van de autoriteiten. Ross kreeg een beroepsverbod, maar zijn licentie zou hij hebben behouden. Zo zou Ross volgens Stern in een andere praktijk aan het werk zijn geweest, terwijl het onderzoek naar hem al in volle gang was.

Kijkje naar binnen bij een behandelkamer van de alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross.
Volledig scherm
Kijkje naar binnen bij een behandelkamer van de alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross. © ANP/Piroschka van de Wouw

In de Heilpraktiker in het Duitse Bracht, net over de grens bij Venlo, behandelt Ross kankerpatiënten met alternatieve geneesmiddelen. Drie van zijn patiënten, waaronder een man en een vrouw uit Nederland, overleden vorig jaar juli na een bezoek aan de kliniek. Volgens getuigen was het misgegaan nadat de dokter de experimentele glucoseblokker 3BP had toegediend.  

Het Duitse Openbaar Ministerie in Krefeld verdenkt de alternatieve behandelaar van dood door schuld. Om dat te bewijzen, moet de relatie tussen het toedienen van 3BP en de plotselinge dood van de patiënten worden aangetoond. De uitkomst van dat onderzoek wordt steeds uitgesteld, omdat er weinig bekend is over het experimentele middel 3BP. Pas na de resultaten van het onderzoek kan justitie Ross strafrechtelijk vervolgen.

Ontspringt de dans

Forensisch patholoog Frank van de Goot is al vanaf het begin sceptisch over het Duitse onderzoek. ,,Ten eerste heb je te maken met kankerpatiënten die door hun ziekte elk moment kunnen overlijden. Ten tweede is 3BP een experimenteel middel waar niemand echt iets vanaf weet. De één zegt dat het niks doet, de volgende dat het heel gevaarlijk is en weer een ander heeft geen idee'', zei Van de Goot eerder tegen het AD. ,,Áls je het al kunt terugvinden in een overleden lichaam, zie dan nog maar eens het causaal verband aan te tonen. Als Ross een goede advocaat heeft, ontspringt hij zonder meer de dans van dood door schuld.''

De Duitse regering werkt aan strengere eisen voor een betere bescherming van patiënten tegen kwakzalvers. De bestaande wetgeving in Duitsland dateert nog van voor de Tweede Wereldoorlog: om als alternatief arts te mogen werken is een middelbareschooldiploma voldoende.

In Nederland kreeg het Landelijk Meldpunt Zorg een jaar geleden vijftien klachten over Ross. Wanneer de patiënt of de nabestaanden daar toestemming voor gaven, zijn deze klachten doorgegeven aan het Duitse Openbaar Ministerie, zo zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.  Na augustus 2016 zijn er bij de inspectie geen nieuwe klachten meer binnengekomen.