Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Omstreden data ggz-patiënten verwijderd

Kwaliteitsinstituut Akwa GGZ gaat een oud bestand met patiëntgegevens vernietigen. Het gaat om vragenlijsten die vrijwel alle ggz-patiënten invullen over onder andere somberheid, seksualiteit en suïcidaliteit. 

Het instituut verwijdert het bestand omdat de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens een deel van die informatie beschouwt als persoonsgegevens. De zogeheten ROM-data ((Routine Outcome Monitoring) werd jarenlang zonder toestemming centraal verzameld, zij het zonder naam, postcode en bsn-nummer. De gegevens waren daarmee niet naar één persoon te herleiden. 

Er bestaat in de ggz, aldus het instituut, nog maar weinig behoefte om historische data in te zien. ,,Bovendien is deze database strijdig met onze manier van werken: wij werken met gegevens waarvoor de patiënt uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven”, zo meldt Akwa GGZ op zijn site

Vraagtekens

Al jaren geleden plaatsten veel ggz-aanbieders vraagtekens bij het gebruik van de data in een landelijke informatiebank, bedoeld om de kwaliteit in de ggz te meten. Ze vonden de wettelijke status van die landelijke databank niet duidelijk.

Het instituut hoopt dit najaar met een nieuw platform te komen voor zorgprofessionals om informatie over uitkomsten van behandelingen te kunnen delen. ,,Het delen van informatie gebeurt op vrijwillige basis en alleen met uitdrukkelijke toestemming van de patiënt.”