Omstreden Gouden Koets zorgt na restauratie voor nog meer hoofdpijn: wat moet ermee gebeuren?

Koets in beeldKoning Willem-Alexander ziet vandaag in het Amsterdam Museum de gerestaureerde Gouden Koets, die in elk geval tot en met februari 2022 een museumstuk is. De koets is al jaren omstreden vanwege het slavernijpaneel aan de linkerzijde. Wat is daar nu exact op te zien? En op de rest van de koets?

40 reacties

 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Vervang paneel door nieuw met jaarlijks te bepalen afbeelding van een volksheld in relatie met het koningshuis. Voorbeeld: Bijlmerramp, held Opa Sem en een onzette koningin Beatrix op de rampplek. Mark de Koning Dordtecht
 • Maarten Dijkerman

  2 jaar geleden
  H.M.Dijkerman rijden met die koets. en ook uitzenden op tv.geeft tenminste wat tegenwicht aan al die rand debielen en zeik programma's op tv. of willen we het laatste beetje stijl en cultuur in Nederland ook nog om zeep helpen. koester en waardeer onze Geschiedenis,cultuur en het zweet onzer voorvaderen die er ook maar wat van probeerden te maken liever eens een beetje meer. dank zij hen kan je nu in dit land jezelf ongestraft drie maal in de rondte ouwe hoeren met je meningen en (on)wijsheden.
 • Astrid Beek

  2 jaar geleden
  Dankzij ons slavernijverleden zijn we een welvarend land geworden, met alle voordelen die je nu hebt. Het is gebeurd en we kunnen het niet ongebeurd maken, dus leef ermee en zorg dat het niet weer gebeurt. Er zijn nog genoeg plaatsen op aarde waar je terechtkunt om een eind te maken aan de slavernij, in plaats van er hier alleen maar over te zeuren. Die plaatsen zijn overigens niet eens zo heel ver weg, zelfs in de EU bestaat er nog slavernij al noemen we het dan niet meer zo.
 • Paul De Graaff

  2 jaar geleden
  Leuke wrap er overheen zetten?
 • Hanneke Meer

  2 jaar geleden
  De kans tot het brengen van geschenken heeft Koningin Beatrix om zeep geholpen. Mijnheer Scheurwater: "Was het niet een heel ander soort nederigheid dan op de afbeeldingen op de gouden koets worden afgebeeld?" Begin Sylvana Simons steeds meer te begrijpen. Je kunt niet alleen maar roepen dat het geschiedenis is. Zie hoe geëmotioneerd mensen in het programma Verborgen Verleden kunnen zijn bij het ontdekken dat hun voorouders in weeshuizen hebben gewoond. Ook geschiedenis en toch doet het zeer.