Volledig scherm
Het Cornelius Haga Lyceum. © ANP

Omstreden islamitische school krijgt dreigmails na waarschuwing

Bij het omstreden Amsterdamse islamitische lyceum Cornelius Haga  zijn dreigmails binnengekomen naar aanleiding van de waarschuwing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat zegt bestuursvoorzitter Söner Atasoy van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het lyceum onder valt.

De NCTV waarschuwde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema gisteren, dat docenten van het islamitische lyceum een deel van het lesprogramma zouden wijden aan de ‘salafistische geloofsleer’. Ook zouden medewerkers van de school contacten hebben gehad met een terreurbeweging.

De mails zijn volgens Atasoy doorgestuurd naar de politie. De stichting wil een gesprek met de Onderwijsinspectie om duidelijk te krijgen wat het lyceum moet doen om uit de huidige situatie te komen. Volgens de voorzitter is er geen ,,enkel bewijs voor de beschuldigingen, maar is de school nu wel veroordeeld.’’

De stichting overweegt nog juridische stappen te zetten. ,,Maar als we excuses krijgen van de NCTV en de gemeente, dan kan het zijn dat we van procedures afzien’’, aldus Atasoy. Volgens de voorzitter zijn de leerlingen vandaag gewoon op school verschenen.

Sluiting

Minister Arie Slob (Onderwijs) maakte vanmorgen bekend het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam geen geld meer te geven als de instelling doorgaat met het hinderen van de Inspectie van het Onderwijs. Hij noemt dat ‘zeer ernstig en niet acceptabel.’ Als de school door blijft gaan met het hinderen van de inspecteurs ,,zal ik niet schromen de bekostiging stil te leggen.’’

Dat betekent dan in de praktijk het einde van het lyceum.

Directie Cornelius Haga Lyceum moet per direct opstappen: