Volledig scherm
Oud-imam Abdullah Haselhoef. © ANP

Omstreden oud-imam Haselhoef (49) overleden bij 'spookrijdersongeluk' A16

De voormalig imam Abdullah Haselhoef is vannacht vroeg op 49-jarige leeftijd overleden bij een ongeluk met een spookrijder op de A16, bevestigt goede vriend Faisal Mirza. Het is onduidelijk wie van de betrokkenen bij het dramatische ongeval de spookrijder was. De andere man die overleed is een 27-jarige Litouwer.

Volledig scherm
Het ongeluk op de A16 waarbij een spookrijder betrokken was. © OvD-RWS Alex

Haselhoef, die in 2001 na de aanslag op de Twin Towers in New York bekend werd als spreekbuis van moslims in Nederland, ligt al opgebaard in een moskee in Den Haag. Omdat familie en bekenden nu geen toeloop van mensen willen, wordt niet verteld welke moskee.

Volgens goede vriend Faisal Mirza zal de uitvaart morgenmiddag om kwart over twee zijn in de Haagse Noeroel Islam-moskee. ,,En daar is iedereen welkom'', zegt Mirza die Haselhoef een man noemt die 'bruggen slaat tussen verschillende groeperingen'. ,,Iemand die altijd een markante rol heeft gehad in het debat in Nederland en daarnaast altijd een vriend in nood was.''

Vrienden en kennissen van de omstreden geloofsgeleerde uitten hun verdriet op sociale media. Haselhoef heeft drie dochters en één zoon en woonde in Zeeland. Zijn zoon is in 2004 op 15-jarige leeftijd overleden aan cystische fibrose (taaislijmziekte).

Opspraak

De in Den Haag opgegroeide Surinamer (wiens echt naam Regillio Frank was)
 verwierf landelijke bekendheid door zijn speech tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van 9/11. Daarbij waren onder anderen het Nederlandse kabinet, kroonprins Willem-Alexander en Máxima aanwezig. Ook verscheen hij regelmatig op tv. Later kwam hij in opspraak na een uitspraak over homoseksuelen en bleek dat hij zijn opleiding tot imam niet had afgemaakt. 

In 2011 werd Haselhoef gearresteerd voor grootschalige fraude. De in de media ooit zo veelgevraagde Haselhoef had zich met zijn gastouderbureau Family House schuldig gemaakt aan jarenlange fraude met kinderopvangtoeslagen en uitkeringen alsmede witwasserij. Hij werd daarvoor in 2016 veroordeeld tot 20 maanden celstraf.

Faisal Mirza

Zojuist vernomen dat Abdullah Haselhoef is overleden. Een goede vriend met wie ik woensdag nog samen gebeden heb. Het leven is zo fragiel. Innalillahi wa Inna ilayhi rajiun.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”