Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty

Omstreden salafisten prediken in Almelo: ‘Gemeente deed huiswerk niet’

Moslim Jongeren Almelo nodigt meerdere keren per jaar sprekers uit met zeer omstreden denkbeelden voor bijeenkomsten in de Masjid moskee. Een aantal predikers houdt zich volgens experts bezig met het salafistische gedachtegoed, een uiterst conservatieve stroming binnen de islam.

In de Marokkaanse moskee in Almelo kwamen de afgelopen twee jaar zeker vier sprekers langs met een dubieuze achtergrond, blijkt uit onderzoek van deze krant. 

Dat strookt niet met wat de gemeente Almelo onlangs naar buiten bracht in antwoorden op vragen van de PvdA, die wilde weten of het salafisme in Almelo verspreid wordt. De gemeente zegt geen aanwijzingen te hebben voor dergelijke activiteiten. Wel benadrukt de lokale overheid de handen ineen te willen slaan met islamitische organisaties in Almelo om dat zo te houden.

Vergrootglas

Het salafisme ligt al geruime tijd onder het vergrootglas. Niet zelden vormt het gedachtegoed een springplank naar veel radicalere denkbeelden. Syriëstrijders noemen de geloofsrichting regelmatig als inspiratiebron. Islamitische predikers die het salafistisch denken uitdragen, worden de laatste jaren scherp in de gaten gehouden door binnenlandse veiligheidsdiensten.  Voorstanders zien het salafisme als de meest zuivere vorm van de islam en streven compromisloos de woorden uit de begintijd van de profeet Mohammed na. De interpretatie hoeft overigens niet te betekenen dat de gelovige extremist is, benadrukken zowel islamitische bronnen als niet-religieuze wetenschappers.

Pittige denkbeelden

„Almelo heeft zijn huiswerk niet gedaan”, zegt Jan Jaap de Ruiter. De Ruiter is als arabist en docent verbonden aan de universiteit van Tilburg. „Als ik de namen zo zie, dan zie ik in Abou Sayfoullah direct een prediker met een twijfelachtige geschiedenis.” Sayfoullah komt vaker naar de Moslim Jongeren Almelo om lezingen te geven. Toevallig staat er voor vanavond een bezoek aan Almelo op de rol. „Deze meneer heeft pittige denkbeelden en hij vormde een inspiratiebron voor drie Arnhemse jihadisten die in 2013 naar Syrië afreisden om te vechten.”

Mustafa Bouhekan, voorzitter van de Vereniging Islamitische Godsdienst in Almelo, geeft toe dat er spreekbeurten zijn gegeven door uiterst conservatieve gelovigen. „Want wat is salafisme? Als je alle vooroordelen en misinterpretaties weghaalt, blijft er een pure vorm van de islam over.”  Bouhekan verdedigt echter niet alle sprekers. „Soms moet je concluderen dat iemand niet past bij waar wij voor staan.”

Burgemeester Arjen Gerritsen is niet blij met de bevindingen. Hij wil daarover in gesprek. Gerritsen spreekt tegen dat de gemeente haar huiswerk niet goed heeft gedaan. „We kunnen niet alles weten.”