Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Omstreden wet voor zzp'ers langer opgeschort

Een omstreden wet die voor veel zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) ongunstig uitpakte, blijft langer opgeschort. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft besloten de handhaving uit te stellen tot in elk geval 1 juli volgend jaar.

De zogenoemde wet DBA was eerder al tot 1 januari 2018 opgeschort na felle kritiek. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor ze terughoudend waren zzp'ers in dienst te nemen. Hierdoor liepen veel zelfstandigen opdrachten mis.

De opschorting betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf wordt geconstateerd dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt overigens niet voor kwaadwillenden.

Onduidelijkheden

De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om een beter onderscheid te kunnen maken tussen zzp'ers en mensen in loondienst, en om verkapte dienstbetrekkingen van zelfstandigen tegen te gaan. Maar er bleven veel onduidelijkheden, omdat de arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk. 

Een nieuw kabinet kan de kwestie aanpakken. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen, aldus Wiebes.

De handhaving richt zich nu eerst op de ernstigste gevallen. Het gaat daarbij niet om een zelfstandige professional bij wie onduidelijkheid is over de gezagsrelatie, meldt de staatssecretaris. Er worden alleen gevallen bekeken waarin opdrachtgevers 'opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.'