Volledig scherm
© RTL Late Night

Omstreden zelfdodingsmiddel was te koop op Marktplaats

UpdateHet omstreden zelfdodingsmiddel waarmee onlangs een jonge vrouw een einde aan haar leven maakte, is de afgelopen twee weken een aantal keer aangeboden op Marktplaats. Een woordvoerder van de verkoopwebsite bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Brabant.

Het middel werd niet aangeboden als zelfmoordmiddel, maar als iets anders. Marktplaats kan niet zien of iets is verkocht, maar zegt dat er voor zover bekend niet op geboden is. Het is ook niet te achterhalen of het aangeboden poeder daadwerkelijk zelfmoordmiddel was.

Gebruikers meldden de advertenties bij Marktplaats. Met het oog op de ophef over het middel zijn de advertenties verwijderd, telkens binnen een dag na plaatsing. De verkoopsite heeft toezichthouder NVWA om advies gevraagd om erachter te komen wat de website moet doen als het middel daar wordt aangeboden.

Een woordvoerder van de NVWA laat weten dat in dit geval sprake was van een levensmiddelenadditief waarvoor bepaalde regels gelden. ,,Je mag dit niet zomaar verkopen.'' Zo moet de handelaar geregistreerd staan als levensmiddelenbedrijf. Aan de regels werd bij deze advertenties niet voldaan, zegt de woordvoerder. ,,Het mocht dus niet op die manier worden verkocht en het is dus goed dat Marktplaats de advertenties heeft verwijderd.''

Als middel voor euthanasie mag het niet worden aangeboden, zegt de woordvoerder van de NVWA. ,,Dat is een zaak waar de politie en het Openbaar Ministerie over gaan.'' En als de handelaar het weer op internet aanbiedt als levensmiddelenadditief, dan kan dat reden zijn voor een inspectie, aldus de woordvoerder.

Ximena

Ximena met haar hond.
Volledig scherm
Ximena met haar hond. © Privéfoto

De negentienjarige Ximena uit het Brabantse Uden maakte in februari een eind aan haar leven met behulp van het middel. Ze had dat zelf op internet besteld. Premier Mark Rutte noemde het uiterst onwenselijk dat er een zelfmoordpoeder in omloop is.

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid sprak zijn zorg uit en heeft laten weten dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt. Dat onderzoek moet volgens de vicepremier ook uitwijzen of de Coöperatie Laatste Wil (CLW) betrokken was bij Ximena's zelfmoord.

CLW besloot eind maart na een gesprek met het Openbaar Ministerie haar ruim 23.000 leden definitief geen informatie meer over het middel te geven. Met die informatie moesten aangesloten 'inkoopgroepen' het middel zelf kunnen inkopen.

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl