Koning Willem-Alexander speecht in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander speecht in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. © afp

'On-Hollandse' Oranjezaal prachtig decor wereldtop

De wereldleiders moeten gisteravond hun ogen uit hebben gekeken in wat vrijwel geen Nederlander ooit in het echt heeft gezien: de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch, volstrekt on-Hollands in zijn barokke pracht en praal.

De zaal diende als decor voor het diner van de delegatieleiders na afloop van een dag vergaderen. Eerst ontvingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de leiders afzonderlijk, onder wie president Obama en de Chinese president Xi Jinping. Na het maken van een staatsiefoto op de trappen van het paleis met zo'n zestig leiders kon iedereen aanschuiven.

De Oranjezaal is een van de belangrijkste en indrukwekkendste kunstwerken uit onze Gouden Eeuw. De zaal is bij hoge uitzondering toegankelijk, alleen voor zeer bijzondere gelegenheden zoals gisteravond. In de 15 meter hoge zaal bevinden zich 30 schilderijen, zowel aan de wanden als op het plafond, die samen een oppervlakte van zo'n 200 vierkante meter beslaan. Ze zijn gemaakt door de beste kunstenaars uit de Nederlanden van die dagen.

Eerbetoon aan stadhouder
De Oranjezaal ligt centraal in het paleis, onder de koepel die vanaf de buitenkant goed zichtbaar is. De zaal was destijds bedoeld als eerbetoon aan de in 1647 overleden stadhouder Frederik Hendrik. Diens weduwe, Amalia van Solms, vroeg schilders als Jan Lievens, Jacob Jordaens, Gerard van Honthorst en Caesar van Everdingen de muren en het plafond te verfraaien.

De inrichting werd geleid door Jacob van Campen, bekend als architect van het Paleis op de Dam. Hij werkte nauw samen met de toenmalige hofsecretaris, de befaamde wetenschapper Constantijn Huygens. De zaal wordt zo weinig gebruikt om redenen van privacy. Zelfs foto's ervan zijn uiterst zeldzaam. Willem-Alexander en zijn gezin gaan binnen afzienbare tijd wonen in Paleis Huis ten Bosch.

Voor een grote versie van de foto van de Oranjezaal klikt u hier