Volledig scherm
Een onderhoudsmonteur inspecteert een Topline HR-ketel van Nefit. © ANP

Onafhankelijk bureau onderzoekt veiligheid Nefit cv-ketels

Een onafhankelijk bureau gaat onderzoek doen naar de veiligheid van TopLine cv-ketels van Nefit. Dat meldt minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vandaag in antwoord op Kamervragen over de veelgebruikte ketels. Bij exemplaren die zijn geproduceerd tussen 2006 en 2009 zou een verhoogd risico bestaan op brand en koolmonoxidevergiftiging.

Volledig scherm
Nefit. © ANP

Twee experts uit Helmond namen de TopLine-ketels van Nefit onlangs onder de loep na aanhoudende klachten over de installaties. Volgens hen veroorzaken de ketels, waarvan in Nederland ruim 128.000 exemplaren zijn verkocht, jaarlijks meerdere doden en tientallen branden. Het probleem zou zitten in de zogeheten warmtewisselaar. Die kan door hitte vervormen en heet rookgas lekken. Ook zou koolmonoxide uit de ketel kunnen ontsnappen.

Naar aanleiding van die conclusies vroeg de Nederlandse Voedsel en -Warenautoriteit (NVWA) alle informatie over de TopLine-ketels op bij Nefit. De fabrikant, die onderdeel is van Bosch, maakte volgens minister Bruins melding van 25 nieuwe incidenten met de ketels. Bij 23 daarvan was sprake van smelt- of brandschade, maar het onderzoek naar de incidenten loopt nog.

De twee experts uit Helmond stelden ook dat Nefit de waakhond NVWA structureel verkeerd geïnformeerd had over de gevaren en problemen met de ketels. De minister bestrijdt dat; volgens hem heeft Nefit geen informatie verzwegen of foutieve informatie verstrekt. De fabrikant heeft in 2009 melding gemaakt bij de NVWA (toen nog de VWA) over problemen met de ketels. Daarna deden zich meer incidenten voor, maar volgens de wet is een bedrijf niet verplicht om telkens meldingen te doen als er soortgelijke problemen zijn met eenzelfde product.

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.