De betwiste arrestatie die leidde tot de straf had plaats op het politiebureau in Enschede.
Volledig scherm
De betwiste arrestatie die leidde tot de straf had plaats op het politiebureau in Enschede. © Toma Tudor

Onafhankelijk onderzoek naar aanhouding Amsterdamse agent op bureau in Enschede

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de aanhouding van een Amsterdamse politieagent op het bureau in Enschede in mei 2016. Dat gebeurt op verzoek van de politiechefs van de eenheden Amsterdam en Oost-Nederland. ,,Deze aanhouding heeft geleid tot een langlopend conflict en een pijnlijk proces voor zowel de betrokken medewerkers als de organisatie.”

De ervaren inspecteur Herbert Hoekerswever hield volgens De Twentsche Courant Tubantia in het politiebureau in Enschede een man aan, die later een politiecollega bleek te zijn. De Amsterdammer werd aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen. Volgens hem was de aanhouding onterecht, en in een uitgebreid interview in NRC vertelde hij zich vernederd, gekleineerd en gediscrimineerd te hebben gevoeld.

De Amsterdammer deed aangifte van zes strafbare feiten. „Ze zagen alleen een Marokkaan. Wanneer ik als blonde jongen dat bureau was binnengelopen, dan was dit allemaal niet gebeurd.”

,,Omdat wij het als politie belangrijk vinden om te leren, is een onafhankelijke externe commissie gevraagd een objectief en compleet oordeel te vellen over de gebeurtenissen die volgden op de aanhouding zoals genoemd en om aanbevelingen te doen voor de toekomst”, zegt de politie.

Commissieleden

Het onderzoek staat onder leiding van oud-burgemeester en voormalig D66-Kamerlid Magda Berndsen. Op dit moment is zij lid van de Evaluatiecommissie van de Wet op de Veiligheidsregio’s en lid van de Commissie Langlopende Zaken van Defensie. Manette Baggen en dr. Saniye Çelik maken de commissie compleet. Beide hebben ruime ervaring op het gebied van integriteitsvraagstukken en zaken rondom het publieke domein.

Het onderzoek moet in het najaar van 2020 zijn afgerond.

Bekijk hieronder de playlist met onze best bekeken video's:

  1. LIVE | Luchtvaart vreest 120 miljard aan extra schulden, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.
  2. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
    TV-SHOW NL NA CORONA

    Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar in AD-show: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

    Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights van de uitzending.