Het grondpersoneel van KLM tijdens de staking vandaag.
Volledig scherm
Het grondpersoneel van KLM tijdens de staking vandaag. © ANP

Onbegrip bij KLM over nieuwe staking van grondpersoneel

Het grondpersoneel van KLM gaat overmorgen opnieuw staken. Vakbond FNV zegt na de staking van vandaag niets van KLM te hebben vernomen. Door de staking van vanmorgen vielen 62 vluchten uit. Het is nog onbekend hoeveel hinder de nieuwe actie op zal leveren. KLM spreekt van een ‘onbegrijpelijke’ actie.

De vakbond FNV heeft de actie aangekondigd bij de luchtvaartmaatschappij. De medewerkers leggen het werk opnieuw van 08.00 tot 10.00 uur in de ochtend neer. ,,Na de eerste werkonderbreking van maandagochtend is er van KLM nog geen enkele reactie gekomen. Daarom gaan we woensdag door met de volgende actie’’, aldus FNV-bestuurder Jan van den Brink.

Loonsverhoging

De vakbond onderhandelt naar eigen zeggen al maanden met KLM over een nieuwe cao voor het grondpersoneel, waar 15.000 medewerkers onder vallen. FNV wil een loonsverhoging van 4 procent per jaar, meer medewerkers in vaste dienst en betere roosters. Van den Brink: ,,Onze boodschap aan KLM is helder. Het belangrijke werk dat het grondpersoneel uitvoert, verdient een goede cao. Daar gaan we voor.’’

De vakbond beseft dat de staking tot overlast en vervelende situaties kan leiden. ,,Het grondpersoneel wil niets liever dan de reizigers een fijne reis bezorgen. Deze staking is dan ook helemaal de verantwoordelijkheid van de KLM-directie’’, aldus Van den Brink. 

KLM

In een reactie laat KLM weten de nieuwe stakingsaankondiging ‘onbegrijpelijk en onnodig’ te vinden. ,,Staken dupeert de reiziger en kost geld dat wij liever willen investeren in ons bedrijf en een aantrekkelijke winstdeling voor onze werknemers.”

KLM heeft de vakbonden uitgenodigd voor een nieuw cao-overleg deze week. Een aantal vakbonden heeft inmiddels positief gereageerd op de uitnodiging. Andere bonden hebben het meest recente voorstel van afgelopen vrijdag nog in overweging.