Onbegrip over wéér een prikpauze voor AstraZeneca
VIDEOOnderzoek de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin goed, maar versnel ondertussen juist het vaccineren in plaats van er steeds tijdelijk mee te stoppen. Dat stelt de Trombosestichting in een reactie op plotselinge prikstop afgelopen vrijdag. Ook andere experts hebben kritiek.
Minister Hugo de Jonge maakte vrijdagmiddag bekend dat het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet meer wordt gegeven aan mensen van onder de 60 jaar. Alle geplande prikafspraken werden afgezegd. Dat gebeurde omdat zeker vijf vrouwen van onder de 60 last kregen van trombose na een prik met AstraZeneca. Een van hen overleed. De beslissing tot een prikstop werd genomen na overleg tussen de Gezondheidsraad, het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
Half maart stopten meerdere Europese landen, waaronder Nederland, ook al tijdelijk met het vaccin van het bedrijf. Deze keer duurt de stop zeker tot woensdag, dan vergadert het Europees Medicijninstituut EMA over de kwestie. Mogelijk worden dan ook nieuwe cijfers bekend over het aantal mensen met bijwerkingen in heel Europa.
Natuurlijk moet je die bijwerkingen goed onderzoeken, maar geef ook meer voorlichting over wat er gebeurd is: welke vrouwen kregen er last van?
,,Het vaccineren moet gewoon doorgaan, versnel het juist. Het aantal heftige bijwerkingen dat nu wordt geconstateerd weegt niet op tegen de schade die niet-vaccineren oplevert”, stelt Stans van Egmond, directeur van de Trombosestichting. ,,Natuurlijk moet je die bijwerkingen goed onderzoeken, maar geef ook meer voorlichting over wat er gebeurd is: welke vrouwen kregen last van trombose? Waren ze helemaal gezond of juist niet?” De stichting wijst er ook op dat niet-vaccineren eveneens een risico is: mensen die erg ziek worden van corona hebben ook meer kans op trombose.
Ook andere experts hebben kritiek op de prikstop. ,,Je kunt wel stoppen met vaccineren vanwege een heel klein risico, maar vervolgens is het gevaar voor de volksgezondheid veel groter. Al die ongevaccineerde mensen lopen een groter risico op Covid”, stelde Hugo ten Cate, hoogleraar Klinische Trombose aan het Maastricht UMC, in diverse media. De experts voelen zich ook gepasseerd: het ministerie heeft hen niet om advies gevraagd. Ze vermoeden dat het vooral een politieke beslissing is geweest ‘uit angst dat de overheid anders een lakse houding wordt verweten'.
Kans op trombose is klein
Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam, relativeert het risico op het krijgen van een bloedstolsel na vaccinatie. ,,De kans op trombose na een vaccinatie met AstraZeneca zit tussen de kans op overlijden door een aanval door een hond en de kans op overlijden door de bliksem in”, meldde zij tijdens Pasen op Twitter.
In Nederland zijn tot nu toe zo'n 400.000 prikken met AstraZeneca gezet. Vijf vrouwen kregen daarna ernstige trombose-klachten. Daarbij staat niet vast of dat door het vaccin komt. Ook uit andere Europese landen kwamen meldingen van ernstige trombose. In Groot-Brittannië waren dat er 30, op 18 miljoen gezette prikken.
Van Egmond: ,,Dit beleid van prikken en weer stoppen, leidt in ieder geval tot onrust en heel veel vragen. We krijgen elke dag tientallen mails en telefoontjes van mensen die zich zorgen maken: moet ik straks nu wel of niet een prik met AstraZeneca gaan halen? De overheid moet daar een duidelijk antwoord op kunnen geven.”
Bekijk hieronder al onze video's over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
20
Reacties op kritiek Brussel: ‘Het zogenaamde braafste jongetje van de klas wordt op de vingers getikt’
‘Mij is volstrekt onduidelijk waarom er nog mensen zijn die op de VVD stemmen’ en ‘de Europese Commissie legt de vinger op de zere plek van Nederland’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 25 mei verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
37
Omstreden ex-wethouder Jos van Rey keert terug in college Roermond
De omstreden ex-wethouder Jos van Rey keert terug in het college van Roermond. Dat heeft formateur Dirk Franssen vandaag bekendgemaakt. -
Landelijke intocht Sinterklaas dit jaar in Hellevoetsluis
De landelijke intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in de Zuid-Hollandse gemeente Hellevoetsluis, zo heeft de NTR woensdag bekendgemaakt. De intocht zal plaatsvinden op zaterdag 12 november. De afgelopen jaren is vanwege de coronamaatregelen geen landelijke intocht met publiek geweest.
-
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
met video
Politie schiet inbreker neer in Winterswijk
Een man die zou hebben geprobeerd in te breken in het Gelderse Winterswijk is even later neergeschoten door de politie. Volgens een politiewoordvoerder bedreigde de man agenten met een wapen. De man raakte naar het nu lijkt niet levensbedreigend gewond en is naar een ziekenhuis gebracht. -
PREMIUMINTERVIEW
Nu 12 gevallen van apenpokken: is iedereen van 48 jaar en ouder veilig?
Een bijna vergeten virus verrast de wereld, Nederland telt nu twaalf gevallen van apenpokken. Dat worden er meer. Moeten we ons zorgen maken? En waarom vaccineren we nog niet? RIVM-viroloog Chantal Reusken legt uit.