Volledig scherm
© anp

'Onbeperkte' sushi blijkt bron van bacteriën

Het is droevig gesteld met de kwaliteit van de sushi in restaurants met de all-you-can-eatformule. Gerechten zijn er vaak niet vers en bevatten te veel bacteriën, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Twee derde van de onderzochte sushi was onder de maat.

Sushi is populair. Inmiddels telt Nederland al een kleine 400 restaurants die gespecialiseerd zijn in het Japanse rijsthapje. Vooral de all-you-can-eatformule, waarbij je voor een vast bedrag onbeperkt sushi kunt eten, is populair.

De Consumentenbond onderzocht twintig van die restaurants. Overal werden de vier populairste sushi's gegeten en gekocht voor onderzoek. Alle onderzochte restaurants laten steken vallen, meldt de Consumentenbond. Slechts twee van de twintig restaurants halen een voldoende, een magere 5,9.

Poepbacterie
Vooral de hygiëne is onder de maat, leert de hoeveelheid bacteriën op de sushi. De ziekmakende Staphylococcus aureus en de Bacillus cereus werden niet of nauwelijks gevonden. De Enterobacterie en de E. coli, de poepbacterie, wel. Die zijn niet per se schadelijk, maar wijzen wel op slechte hygiëne bij het bereiden of op te lang of te warm bewaren.