Ondanks alle waarschuwingen smeren we te weinig.
Volledig scherm
Ondanks alle waarschuwingen smeren we te weinig. © AD/Frank de Roo

Onbezorgd van de zon genieten? Het kan!

Ondanks een jarenlang publiciteitsoffensief liggen veel Nederlanders vandaag weer onbeschermd te bakken en te braden in de zon. Gevaarlijk. En dat terwijl met slechts een paar insmeermomenten per dag veel leed kan worden voorkomen.

De beste bescherming tegen de zon tijdens een dagje aan zee? Ongetwijfeld de boerkini, de strandgarderobe die de badgast van kruin tot teen bedekt. Maar zo'n pantser is ondenkbaar in een samenleving waarin bruin en een gebronsde teint nog altijd synoniem staat voor gezond en aantrekkelijk.

Dus is de vraag of we eigenlijk ook op een andere manier onbezorgd van de zon kunnen genieten?

Het antwoord is ja. Mits we dat enigszins gedoseerd doen en daarbij een paar regels in acht nemen, aldus Bing Thio, dermatoloog bij het Rotterdamse Erasmus MC.

Eindenloos grillen
Het mijden van de zon tussen 12.00 en 15.00 uur - tijdens de hoogste stand - is er één van. Een ander: het aanschaffen en gebruiken van een zonnebrandcrème met factor 30 of iets hoger. Véél meer voelt als een vrijbrief voor eindeloos grillen, terwijl je je zou moeten beperken tot een paar uur. Een lagere factor biedt onvoldoende bescherming tegen uv-straling en kan op termijn leiden tot huidveroudering of zelfs -kanker, zegt Thio.

Hij constateert dat een jarenlang publiciteitsoffensief en veel waarschuwingen weinig indruk hebben gemaakt. ,,Nederlanders smeren te weinig. Het aantal gevallen van huidkanker stijgt nog steeds. Kregen 10 jaar terug 28.000 mensen die diagnose, nu is dat jaarlijks 50.000.''

Ondanks die cijfers zonnen veel landgenoten onbeschermd. Sterker: kokosolie en andere bruinmiddelen waardoor je gaart als een kip aan het spit vinden gretig aftrek. Thio: ,,Ik vergelijk het oplopen van zonschade een beetje met geslachtsziektes. Iedereen weet dat je in bepaalde omstandigheden beter condooms kunt gebruiken. Vaak gebeurt het niet omdat mensen kiezen voor de kick op de korte termijn, de gevolgen zijn van later zorg.

,,Hetzelfde geldt voor zonnen. De consequenties zijn soms pas na tientallen jaren zichtbaar. Dan denken we op het moment zelf niet aan rimpels, vlekken, huidmutaties of erger.''

Prijs maakt geen verschil
Volgens Thio kunnen insmeermomenten om de 2 uur veel ellende voorkomen. Voor zowel jong als oud geldt deze frequentie. ,,En het maakt daarbij niet uit of je een zonnebrandcrème van een tientje aanschaft of één van 55 euro. De bescherming is hetzelfde. Het verschil zit in conserveermiddelen waarvoor je allergisch kunt zijn. En in de status die bepaalde merken met zich meebrengen. Het is net als met autorijden: of je nou in een Suzuki zit of een BMW, het rijdt allebei.''