Volledig scherm
Camiel Eurlings, oud Minister van Verkeer en Waterstaat. © ANP

Ondanks strafblad Verklaring Omtrent Gedrag voor Eurlings

Ondanks zijn strafblad heeft IOC-lid Camiel Eurlings recent een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gekregen. Daarmee kan hij aanblijven als bestuurder van de sportkoepel NOC-NSF. ,,Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen’’ zegt Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC-NSF.

De bestuursfuncties van Eurlings bij NOC-NSF en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kwamen onder druk te staan nadat zijn ex-vriendin aangifte tegen hem deed. Zij betichtte hem van mishandeling, waarbij zij een gebroken elleboog, een hersenschudding en kneuzingen opliep.

De zaak werd achter gesloten deuren afgehandeld door een officier van justitie. Eurlings moest schikken met zijn ex-vriendin, waarmee een openbare rechtszaak werd voorkomen. De inhoud van de schikking bleef geheim. Eurlings kreeg wel een 'justitiële aantekening’ op zijn strafblad.

Ethisch kader

Quote

Hij is alleen verantwoor­ding verschul­digd aan het IOC en niet aan NOC-NSF

Gerard Dielessen, directeur NOC-NSF

Dielessen bevestigt dat hij mede door de kwestie rond Eurlings van al zijn bestuursleden een VOG wilde hebben. ,,Na mijn vakantie was dat in kannen en kruiken’’, zegt de NOC-NSF-baas. ,,Ook Camiel Eurlings kon een Verklaring Omtrent Gedrag overleggen.’’ Dielessen kondigt aan dat de VOG 'onderdeel gaat worden van een breder ethisch kader voor bestuurders'.

Eurlings’ advocaat Geert-Jan Knoops liet gisteren per e-mail weten niet op de zaak in te kunnen gaan. Volgens Dielessen vond het IOC de hele kwestie 'een privé-zaak van Eurlings'. Eurlings is benoemd als IOC-lid door het IOC. ,,Hij is alleen verantwoording verschuldigd aan het IOC en niet aan NOC-NSF.’’

Relevantie strafblad

Screeningssautoriteit Justis beoordeelt of iemand een VOG kan krijgen. Daarbij wordt gekeken of het strafblad relevant is ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Justis heeft geoordeeld dat de schikking het bestuurlijk functioneren van Eurlings niet in de weg stond.

Eerder dit jaar polste het bestuur van sportkoepel NOC-NSF informeel of Eurlings niet terug wilde treden als sportbestuurder. Dat wilde hij niet. Daarop werd het VOG gevraagd van alle bestuursleden.