Ondergelopen kelders in Limburg, drukste avondspits van het jaar

UpdateZware onweersbuien boven Limburg zorgen voor veel wateroverlast. Volgens de brandweer zijn er meldingen van water dat door daken naar binnen loopt en van ondergelopen kelders en straten. Ook het zuiden van Noord-Brabant en delen van de Betuwe hebben te maken met hoosbuien, waarbij ook onweer en hagel kunnen voorkomen, meldt Weerplaza.

Straten in Limburg lopen onder en het verkeer ondervindt hinder van de plensbuien die met het onweer gepaard gaan. Dat leidde rond 15.00 uur tot files en vertraging op onder meer de A2 tussen Maastricht en vliegveld Maastricht Aachen Airport, en de A76 tussen Geleen en Heerlen. Ook in Brabant ontstonden files vanwege het noodweer.

De ANWB sprak zelfs van de drukste avondspits van het jaar tot nu toe, met 955 kilometer op het hoogtepunt. Rijkswaterstaat verwacht dat er de hele avondspits nog files zullen staan door de zware regenval en onweersbuien. Automobilisten wordt aangeraden om tijdens zo'n bui de snelheid aan te passen en meer afstand te nemen van voorgangers. 

Volledig scherm
Ook in het Brabantse Oirschot kwamen straten blank te staan. © Rard van Kollenburg

47 millimeter neerslag

Op weerstation vliegveld Maastricht Aachen Airport in Beek viel vanmiddag in een half uur tijd 47 millimeter neerslag, terwijl daar normaal in heel mei 66 millimeter valt, zo meldt Weeronline.

De temperatuur in het gebied ging in korte tijd omlaag van 22 graden naar 11 graden. De zware onweersbuien met hagel hingen stil boven het gebied, omdat er weinig wind is.

Vanwege de grote wateroverlast heeft de brandweer Zuid-Limburg twee lokale actiecentra ingericht om het grote aantal meldingen op te kunnen vangen. Met name in Sittard-Geleen en Munster-Geleen, gevolgd door Meerssen en Ulestraten is de brandweer veelvuldig opgeroepen.

Treinverkeer

De stevige regen-, hagel en onweersbuien ontstonden vanmiddag in Limburg en trokken daarna in noordelijke richting over Midden- en Zuidoost-Brabant. 

Tussen 15.25 en 17.10 uur kon op Eindhoven Airport niemand uit de vliegtuigen stappen vanwege een weerswaarschuwing. Tussen Den Bosch en Eindhoven rijden sinds 17.35 uur minder treinen vanwege een blikseminslag.

Verder liep het ook in Brabant op de wegen vast, onder andere op de A2 tussen Leenderheide en Batadorp, tussen Ekkersweijer en de Hogt en Leenderheide en Leende. Ook op de A58 tussen Oirschot en Moergestel en Tilburg en Breda ontstond er file. De A50 tussen Ekkersweijer en Son en Breugel ontkwam ook niet aan de drukte.

Volledig scherm
Een stevige hagelbui in Rosmalen. © Paul Roovers

Twitter

Misschien heb je het niet in de gaten, maar dit is de drukste spits van 2018 tot nu toe..955 km file in heel Nederland.

Warme lucht

De buien zijn ontstaan in warme en vochtige lucht. Dee warmte zorgde voor voldoende energie om grote regenwolken tot ontwikkeling te laten komen. Omdat er bijna geen wind staat, blijven de buien lang hangen. Pas na 21.00 uur neemt de kans op buiigheid af.

Het KNMI gaf eerder voor vanmiddag code geel af voor het oosten en zuiden van het land.