Volledig scherm
Bas Verkerk neemt een kijkje bij de verhuizing van het Legermuseum Delft. © archieffoto AD

Ondernemers kraken onzichtbare Verkerk

Ondernemers in Delft hebben geen hoge pet op van burgemeester Bas Verkerk. Ze vinden hem te onzichtbaar en te weinig betrokken. Ook het vertrek van Samsung uit Delft wordt hem zwaar aangerekend. 'Daar had hij dwars voor moeten gaan liggen.'

Quote

Het ontbreekt het huidige college aan een toekomstvi­sie voor het ondernemer­schap in de stad

Michiel Kraaijeveld, MKB Delft

Leuk zal burgemeester Verkerk - die in volgend jaar zomer vertrekt - het niet vinden, vermoedt Michiel Kraaijeveld. De voorzitter van MKB Delft stelt namelijk onomwonden dat de burgemeester tekort is geschoten.

,,Als ondernemers hebben wij hem de afgelopen jaren bijna niet gezien," concludeert de MKB-voorman kort en bondig. ,,Ik had graag een slagvaardiger en daadkrachtiger burgemeester gehad, die beter contact onderhoudt met ondernemers in zijn stad. Vooral in de jaren dat het ons financieel behoorlijk tegenzat. We missen de man, en dat is jammer."

MKB Delft is niet de enige brancheorganisatie, die de VVD-burgemeester in de stad heeft gemist. De kritiek van voorzitter Joris Kleinveld van VNO-NCW Delft is echter wel milder van toon.

Banenverlies
,,Vanuit mijn perspectief was hij afgelopen jaren niet zichtbaar," zegt Kleinveld. ,,Maar daar wil ik wel aan toevoegen, dat het voor mij ook niet zo hoeft. En als je niet goed zichtbaar bent, dan je weet ook niet wat hij achter de schermen allemaal voor elkaar heeft gekregen."

Maar net als Kraaijeveld stelt Kleinveld dat de burgemeester steken heeft laten vallen. Hij rekent Verkerk bijvoorbeeld het recente vertrek van multinational Samsung uit de stad zwaar aan. ,,Daar had hij dwars voor moeten gaan liggen. Niemand wilde dat Samsung naar Amsterdam zou vertrekken, daarmee verdwijnen toch weer banen uit de stad. Je kunt je uiteraard afvragen of het vertrek uiteindelijk voorkomen had kunnen worden, maar Verkerk had er een stuk harder voor moeten lopen," oordeelt de voorzitter van de plaatselijke afdeling van VNO-NCW.

Beide brancheorganisaties bereiden zich al voor op de periode na het vertrek van Verkerk als burgemeester, volgend jaar. Kraaijeveld: ,,Het overleg tussen de gemeente en Delftse ondernemers gaat beter, maar het ontbreekt het huidige college aan een toekomstvisie voor het ondernemerschap in de stad." De organisaties zijn daarom zelf aan de slag gegaan. Eind dit jaar moet het plan gereed zijn.

Het college van burgemeester en wethouders laat in reactie op de kritische uitingen van de lokale ondernemers weten dat 'het zich absoluut niet herkent in het beeld dat wordt geschetst van de burgemeester'.

Meer over dit onderwerp dit weekeinde in AD Haagsche Courant, editie Delft.