Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Onderwijs dreigt RIVM-richtlijnen te negeren en brengt BSO en werkende ouders in problemen’

Brancheorganisatie Kinderopvang en ouders zijn boos op scholen die kinderen geen hele maar halve dagen naar school laten gaan. Daarmee veroorzaken ze volgens hen een chaos die het RIVM juist probeert te voorkomen. De maatregel gaat volgens hen ook in tegen het kabinetsbesluit dat het primair onderwijs op 11 mei gedeeltelijk opengaat en de kinderopvang volledig. 

De brancheorganisatie en ouders vinden het ‘onbegrijpelijk’ dat scholen de oproep van het kabinet en van de PO-raad die hen vertegenwoordigt compleet negeert. Door kinderen halve dagen naar school te laten gaan, moeten ouders midden op de dag de ene helft van de kinderen ophalen en de andere naar school brengen. ,,Dit soort onnodige en massale verplaatsingen van een deel van de 1,2 miljoen kinderen en hun ouders is nou precies wat het RIVM probeert te vermijden’’, luidt het in een persbericht. 

De belanghebbenden vinden het nog net acceptabel dat de buitenschoolse opvang en daarmee ook de werkende ouders zich moeten schikken naar de keuze van de school wat betreft de dagen waarop de kinderen naar school gaan. Scholen maken deze keuze volgens hen echter vaak zonder overleg met de buitenschoolse opvang (BSO). Die krijgt van sommige scholen te horen dat de keuze pas aan het eind van de meivakantie zal worden gemaakt. Door deze gang van zaken is het volgens de BSO onmogelijk de opvang op een verantwoorde wijze te organiseren. 

,,Het onnodig gesleep met kinderen midden op de dag is risicovol en vormt een extra belasting voor ouders. Werkende ouders die nu al wekenlang zorg, thuisonderwijs en werk moeten combineren komen hierdoor van de regen in de drup. We roepen het kabinet op hierin stelling te nemen en duidelijk uit te dragen dat de keus voor halve dagen onderwijs geen optie is’’, aldus het persbericht.