Volledig scherm
Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark. © ANP

Onderwijs gaat plat op 15 maart: van basisschool tot universiteit

Het Nederlandse onderwijs gaat plat. Een nationale actieweek eindigt op vrijdag 15 maart  met een landelijke staking van basisscholen tot universiteiten, meldt de grootste vakbond AOb vanochtend. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt.  

De AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek roepen leden uit alle onderwijssectoren op mee te doen. Het CNV is wel voor actie, maar heeft al laten weten niet mee te staken. Deze bond wil onderhandelingen over meer geld voor het personeel in het primair onderwijs eerst afwachten.

De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel, ook moet de werkdruk omlaag. 

Uit een nieuwe enquête van de bond blijkt dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren werken massaal door bij ziekte, zijn voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en de klassen zijn bomvol, aldus de AOb op haar website. Voorzitter Liesbeth Verheggen: ,,Toch investeert het kabinet niet extra in het onderwijs (...) maar focust op lastenverlichting voor bedrijven, terwijl wij met z’n allen meer baat hebben bij goed onderwijs.”

Volgens Verheggen is de actiebereidheid groot, in veel sectoren.

Extra geld

In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs, ook kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn. Het onderwijs is overspannen, volgens de AOb, door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten. Verheggen: ,,Met het huidige budget kunnen we die verwachtingen niet waarmaken. De aantrekkelijkheid van een baan in het onderwijs is afgenomen. Simpelweg omdat de salarissen door voortdurende bezuinigingen achterlopen. Het personeelstekort zorgt voor een stijgende werkdruk, terwijl onderwijs nu al het hoogste burn-out risico heeft. Dat moet echt anders.”

Volgens de bond wijst alles erop dat de huidige coalitie haar meerderheid gaat verliezen in de Eerste Kamer na de verkiezingen van 20 maart en steun bij de oppositie moet gaan zoeken. ,,Als onderwijs moeten we daarom vooraf duidelijk maken dat onderwijs weer bovenaan de politieke prioriteitenlijst komt’', aldus Verheggen.

,,Ik vind dit geen goed moment’', zegt Loek Schueler van CNV Onderwijs over de staking. Staken is volgens hem een ultiem middel en tijdens de onderhandelingen niet aan de orde: ,,CNV Onderwijs steunt de oproep om te investeren in onderwijs: met zo veel mogelijk partners aandacht vragen voor werken in het onderwijs. Maar nu een staking aankondigen om daarmee het hele onderwijs plat te gooien, steunt CNV Onderwijs niet.”

Ook vorig jaar gingen duizenden leraren de straat op: