Onderwijs in coronatijd: prioriteit groep 8 en eindexamenklassen
Scholen blijven in principe open, maar mogen in uitzonderlijke gevallen hun deuren sluiten. Bij het geven van onderwijs krijgen groep 8, eindexamenklassen en kinderen van ouders met een baan in de zorg de prioriteit.
Delen per e-mail
Dat is de uitkomst van een vier uur durend overleg tussen onderwijspartijen en het ministerie van Onderwijs. Als er instellingen zijn die sluiten is daar wel begrip voor. ,,Er kunnen situaties ontstaan waardoor scholen niet open kunnen blijven. Zeker als personeel wegvalt en de veiligheid niet kan worden gewaarborgd”, stelt Onderwijsminister Arie Slob.
De ministers van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (hoger onderwijs en mbo) en Slob (basis- en voortgezet onderwijs), zaten urenlang met onderwijsorganisaties om de tafel om de crisis te bespreken die is ontstaan door het coronavirus. De mededeling van gisteren dat de scholen open moesten blijven, schoot veel leraren in het verkeerde keelgat. Waarom moest iedereen thuiswerken en werden zij geacht voor een groep te blijven staan?
Terwijl scholen in omringende landen, zoals België, Frankrijk en Denemarken, wel dicht zijn, blijven die in Nederland open. Tijdens het urenlange overleg spraken de onderwijsorganisatie ook telefonisch met Jaap van Dissel, het hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM. Hij benadrukte dat sluiting van de scholen ‘niet bijdraagt aan het bestrijden van de crisis'. Kinderen worden nauwelijks ziek van het coronavirus en kunnen het ook bijna niet overdragen aan anderen, zo stelt de deskundige. Daarmee nam hij onrust onder vertegenwoordigers van het onderwijsveld weg.
Lastig
Toch krijgen scholen de ruimte om de deuren te sluiten als ze zich daartoe genoodzaakt voelen. En dat is volgens Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, van essentieel belang. ,,We gingen het gesprek in vanuit het idee dat niet alle scholen open kunnen blijven zoals het kabinet gisteren zei. Er is heel veel emotie, heel veel boosheid. Nu is de lijn dat scholen dicht kunnen maar dat het onderwijs door moet.”
Op veel scholen zitten leraren ziek thuis en zijn halve klassen leeg vanwege kinderen met verkoudheidsklachten. Het is lastig om goed onderwijs te verzorgen, omdat veel leerlingen lessen missen. ,,Op dit moment geeft 99 procent van de schoolleiders aan open te zijn, maar ze hebben dertig procent zieke leerlingen. Dat is veel. Ze zoeken naar oplossingen’’, aldus Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).
Onlinelessen
De onderwijspartijen concludeerden vanavond dat wel of niet sluiten niet de discussie moet zijn. Ze buigen zich over de vraag hoe ze het onderwijs zo goed mogelijk kunnen voortzetten, of de kinderen nu thuis of op school zijn. Bijvoorbeeld door afstandsonderwijs, via een videoverbinding of onlinelessen, te geven.
Van Haren: ,,Het is niet de bedoeling dat de kinderen lekker vrij hebben. Iedereen wil oplossingen in het belang van de leerlingen. Het was geen makkelijk gesprek, maar wel een heel goed gesprek. Het vertrekpunt is het geven van onderwijs. Het maakt dan eigenlijk niet uit of de school open of dicht is.”
Prioriteit
Daarbij komt de prioriteit te liggen bij kinderen in groep 8 die voor een overstap naar de middelbare school staan en examenkandidaten op middelbare en mbo-scholen. Ook proberen scholen opvang te regelen voor kinderen van ouders die bijvoorbeeld in de zorg, bij de politie of brandweer werken.
In hoeverre scholen besluiten om volgende week toch de deuren te sluiten, moet blijken. Komende dinsdag zitten de onderwijsorganisaties weer met elkaar om de tafel om verder te praten over hoe ze les kunnen blijven geven in deze crisistijd. Rosenmöller: ,,Als blijkt dat veel scholen dicht zijn of gaan, zal dat druk geven op een andere manier van onderwijs geven. Dat kost tijd. Daar is niet elke school nu al klaar voor. Dat betekent dat er een fase met minder of geen onderwijs zal zijn.”
Mbo-scholen blijven waar mogelijk open, maar mogen ook online lessen verzorgen. Er wordt ook gekeken naar de inzet van mbo’ers bij de opvang van kinderen met ouders in de vitale beroepen.
Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
Frank in quarantaine
Ik kreeg een visioen van een mooie onbezorgde zomer
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 352. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
PREMIUMMobiliteitsalliantie
Drie miljard nodig voor weg en ov: ‘Na corona keren velen terug op de weg, in de trein en de bus’
Minimaal 3 miljard euro per jaar erbij voor het wegennet, beter openbaar vervoer, grote vervoershubs, maar ook voor verkeersveiligheid en de invoering van betalen naar gebruik. Voor het eerst leggen Nederlands belangrijkste vervoerspartijen gezamenlijk hun eisen voor een nieuw kabinet op tafel. -
Laadpunt rukt op in parkeergarage
In 2025 moeten er tien keer zoveel laadpunten in parkeergarages zijn als nu, spreken demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) en de parkeerbranche vandaag af. In ongeveer twee derde van de garages is er nog geen mogelijkheid voor elektrische auto’s om op te laden.
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
De showrooms zijn weer open, maar ‘Proefrit aan huis is een blijvertje’
Hoewel het weer is toegestaan om fysiek autoshowrooms te bezoeken – zij het beperkt en op afspraak – zal een proefrit aan huis populair blijven. Dat verwacht autozoekwebsite AutoTrack.nl naar aanleiding van een onderzoek onder autokopers. ‘Corona was de aanleiding voor dit idee, maar steeds meer mensen kiezen voor service en gemak van een proefrit op locatie.’ -
PREMIUMVerkiezingen
Kleine partijen strijden om Kamerzetel: ‘Een versnippering van jewelste’
De verkiezingen kunnen op 17 maart weleens uitdraaien op promotie- en degradatieduels. Terwijl Volt, JA21, Bij1 en Code Oranje kansrijk zijn om te debuteren, knokken Lijst Henk Krol, Splinter, Denk en 50Plus voor lijfsbehoud.