Volledig scherm
'Veroordeelde jongeren kennen vaak enorme problemen. Het regulier onderwijs kan die niet voor ze oplossen', aldus AOb-voorzitter Walter Dresscher © ANP XTRA

Onderwijsbond: school niet geschikt voor jonge crimineel

De Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet weinig in het kabinetsplan om jonge delinquenten verplicht naar school te sturen. 'Veroordeelde jongeren kennen vaak enorme problemen. Het regulier onderwijs kan die niet voor ze oplossen', aldus AOb-voorzitter Walter Dresscher.

De ministerraad ging gisteren akkoord met de invoering van de terbeschikkingstelling aan het onderwijs. Criminele jongeren die geen werk hebben, worden verplicht naar school te gaan, om zo meer kans op werk te maken.

Volgens Dresscher heb je voor onderwijs aan dergelijke jongeren gespecialiseerde docenten nodig. Leraren op gewone middelbare scholen kunnen dit er echt niet bij hebben, want de werkdruk is daar al enorm, zegt hij. 'Volgens goed gebruik gooit het kabinet weer een idee over de schutting zodat het onderwijs het mag oplossen, meent Dresscher.

Ook VO-raad voorziet problemen
De VO-raad, die de belangen van scholen in het voortgezet onderwijs behartigt, zit op dezelfde lijn als de AOb. 'Ook wij voorzien problemen. Scholen krijgen op deze manier wel heel veel op hun bord, maar zijn daar nog niet op voorbereid', aldus een woordvoerder. Hij voegt eraan toe dat het plan nooit van tevoren is overlegd met het onderwijsveld.

De VO-raad denkt overigens niet dat de scholen nu zullen volstromen met criminele jongeren. 'Het zal gaan om een klein groepje. Maar evengoed moeten scholen daarvoor worden toegerust.'

  1. Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Verkrach­ting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

    Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag. Dat zegt het OM in reactie op vragen van deze nieuwssite. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen,” aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland.