Onderwijsinspectie: Eindtoets op basisschool moet doorgaan
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan – ondanks corona. De Onderwijsinspectie waarschuwt: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan weten we niet hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is. ,,Dan verliezen we het zicht.”
Delen per e-mail
Ja, als de eindtoets wordt afgenomen kunnen de scores lager zijn dan in normale, coronavrije jaren. Sterker, inspecteur-generaal Alida Oppers van de Onderwijsinspectie verwacht niet anders. ,,Het onderwijs is dan al een jaar niet optimaal geweest.” Maar dat is geen reden om de toets te schrappen, vindt Oppers. ,,Dan wéét je in elk geval hoe de leerlingen en het onderwijs ervoor staan.” Ook ouders willen dat de eindtoets dit jaar wél doorgaat.
Ook in deze crisistijd biedt de eindtoets – verplicht voor alle leerlingen van groep 8 – waardevolle en objectieve informatie, vindt Oppers. ,,Door de resultaten weten we straks waar de lacunes zitten: waar schort het aan en wat kun je er – misschien nog voor de zomervakantie – aan doen?”
Taal of rekenen
Zijn de achterstanden het grootst op taal, of juist rekenen, moeten vooral (bepaalde) wijken in grote steden aan de bak om achterstanden weg te poetsen? Al die informatie ontbreekt als de eindtoets wordt geschrapt. Dat maakt het ook moeilijk om de corona-achterstanden aan te pakken of daar geld voor vrij te maken. ,,Dan kun je van alles aanbieden om onderwijsachterstanden weg te werken, maar dat is dan ongericht.” Kortom: dan kan goedbedoeld geld op de verkeerde plekken terechtkomen, waar het weinig effect heeft.
Zonder eindtoets verliezen wij het zicht op hoe het onderwijs ervoor staat
Het komt niet vaak voor dat de Inspectie voor het Onderwijs zich actief bemoeit met actuele onderwerpen. Nu voelt inspecteur-generaal Oppers zich daar toch toe geroepen. ,,Zonder eindtoets verliezen wij het zicht op hoe het onderwijs ervoor staat.” Ze maakt zich zorgen over de ‘lichtzinnigheid’ waarmee over het schrappen van de eindtoets wordt gesproken. ,,Terwijl dat in het nadeel is van een groep leerlingen.”
Toen de eindtoets in het voorjaar van 2020 werd geschrapt, werd aan het einde van het jaar het effect daarvan al duidelijk: minder kinderen kregen een hoger advies voor de middelbare school. Vooral kinderen uit armere gezinnen waren daarvan de dupe. ,,In normale jaren krijgen ongeveer 17.000 leerlingen een hoger advies. Dat is niet niets. Zonder de eindtoets ontnemen we een groep leerlingen de kans om hoger in te stromen in het voortgezet onderwijs.”
Schooladvies
Leerlingen in groep 8 van het basisonderwijs krijgen een schooladvies van de leraar: wordt het vmbo, havo of vwo? Daarna wordt de eindtoets afgenomen. Bij een lagere score verandert er niets, maar scoort een leerling hoger dan op basis van het advies van de leerkracht werd verwacht, dan wordt er opnieuw naar het advies gekeken. Vorig jaar gebeurde dat niet; er was immers geen eindtoets. Oppers: ,,Dat moeten we in het belang van die leerlingen niet nog een keer laten gebeuren.”
,,We weten nu al door studies dat de onderwijsachterstand niet gelijk is verdeeld”, zegt Oppers. Vooral in wijken waar leerlingen bij hun thuisonderwijs worden begeleid door laagopgeleide ouders zijn de achterstanden groter. ,,Dat wordt ook bevestigd door een recente studie van de gemeente Amsterdam.”
Natuurlijk, zegt Oppers, als het OMT stelt dat de eindtoets vanwege gevaar op verspreiding van het coronavirus niet door kan gaan, dan is dat ‘een te accepteren feit’. Ze wijst er wel op dat in de rest van het onderwijs, van middelbare school tot universiteit, alle toetsen wél doorgaan. ,,Ik hoor daarbij niets over veiligheidsrisico’s.”
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMVIDEO
Ouders maken zich zorgen om lager schooladvies door corona: Laat eindtoets doorgaan
70 procent van de ouders met kinderen in groep 8 hoopt dat de eindtoets doorgaat. Ze vrezen door corona een lager schooladvies voor hun kind. ‘De eindtoets kan een deel van de leerlingen helpen.’ -
Onderwijsinspectie in jaarrapport: Zicht op leerprestaties verdwijnt door te weinig toetsen
Er wordt op school te weinig getoetst. Daardoor dreigt het onderwijs het zicht te verliezen op leerprestaties van scholieren, waardoor het bijsturen met extra begeleiding ‘op onderdelen onmogelijk’ wordt. -
PREMIUMColumn
Dit is in vele opzichten een tragisch incident in het doorgeslagen progressieve denken
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Pastoor over onwerkelijk jaar: ‘Met een mondkapje op stervende mensen zalven’
Hans Hermens (55) uit Twello is pastoor van twee parochies: de Franciscus en Claraparochie in Twello en omgeving en de Emmaüsparochie in Apeldoorn en omgeving. Hij blikt terug op 1 jaar corona. ‘Je kunt zeggen dat deze coronatijd de rust biedt om meer in jezelf te kijken en verdieping te vinden, maar ik vind het allesbehalve rustig. Ik ben continu aan het organiseren.’ -
Grote drukte in Vondelpark, park opnieuw op slot
De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark vanmiddag tijdelijk afgesloten omdat het er opnieuw te druk is. Dat gebeurde gisteren ook al.