Een leerling in een volle klas probeert de aandacht van de docent te krijgen.
Volledig scherm
Een leerling in een volle klas probeert de aandacht van de docent te krijgen. © ANP / Richard Brocken

Onderwijsvakbonden kraken plan voltijdbonus voor leraar: ‘Houtje-touwtje-oplossing’

De onderwijsbonden laten geen spaan heel van een proef om een bonus te geven aan leerkrachten die hun contract willen uitbreiden. Zo wil minister Wiersma (basis- en voortgezet onderwijs) het enorme lerarentekort aanpakken. ,,Maar wat los je hiermee op?”, luidt de harde kritiek.

55 reacties

 • C.J.H. PIETERSE

  3 maanden geleden
  @J. Uittenbogaard: K.L.O.S.-opgeleiden leerden 'n andere aanpak/methodiek mbt kleuters. PABO-opgeleiden werken toch liever niet met KLOS'ers, hoor ik soms. De PABO leidt op voor groep 1 t/m 8 i.v.m. doorlopende leerlijn. M.i. is de eis om uitsl. een diploma te geven als iem. in alle groepen les kan geven te hoog; 'n verkort traject voor groepen 1+2 zou beter zijn, zoals vroeger; de meesten hebben voorkeur voor lage of juist hoge(re) groepen. Probleem is wel: aparte opl./status --> lager salaris.
 • JACQUELINE Uittenbogaard

  3 maanden geleden
  Te kort is onderwijs eigen schuld. Ze zetten leerkrachten onderbouw met een KLOS, applicatie en hoofdacte opleiding eruit. Deze ervaren leerkrachten krijgen een invalcontract, worden (onder dwang) onderwijsassistent of gaan vervroegd met pensioen en eruit.
 • Norbert Schooten

  3 maanden geleden
  M Waarhold, kijk eens in de spiegel zou ik zeggen, mijn vrouw is lerares en ze heeft een prachtig leven, en klaagt nooit. Zo ik weet heel goed waar ik over praat.
 • Gerard van der Linden

  3 maanden geleden
  Dit is het zoveelste zinloze proefballonnetje van een amateur in Den Haag. Het tegenwoordige onderwijs met de vele overbodige dure managerslagen zal nooit meer het hoge niveau bereiken van weleer...
 • De Winter

  3 maanden geleden
  De bonden hebben gelijk. Het is een heel slecht plan. De minister heeft gelijk dat hij ziet dat we leraren zat hebben, maar dat ze te weinig uren betaald werken. Menig leraar is een dag minder gaan werken omdat een 80% aanstelling in de praktijk een full-time baan is. De oplossing is simpel: het aantal lesuren naar beneden (naar Europese norm). Werkdruk omlaag. Onderwijsassistenten en conciërges terug. Dat gaat echter serieus geld kosten, daar heeft de minister geen zin in. Dit is schijnbeleid.