Volledig scherm
Enkele duizenden leraren, ouders en andere sympathisanten hebben zich op 26 juni verzameld op het Malieveld. Ze protesteren tegen de hoge werkdruk in het basisonderwijs, te lage salarissen en het oplopende lerarentekort. © ANP/arie kievit

Onderwijzers geven niet op: hardere acties na zomervakantie

Leraren in het basisonderwijs zijn hardere acties aan het voorbereiden om de politiek onder druk te zetten. ,,Dat zal vrij snel na de vakantie gebeuren, de concrete invulling daarvan houden we nog even geheim'', zegt de Amsterdamse leraar Thijs Roovers namens de belangengroep PO in Actie.

Basisschooldocenten strijden met hun acties onder meer voor een lagere werkdruk, een hoger salaris en het tegengaan van het oplopende tekort aan leerkrachten. 

Op 26 juni voerden ze voor het eerst actie. Zo hielden de docenten een manifestatie op het Malieveld en legden ze het eerste lesuur hun werkzaamheden neer. Ook protesteerden enkele onderwijzers van Haagse scholen op het Binnenhof. 

Weinig vertrouwen 

Roovers zegt er nog steeds weinig vertrouwen in te hebben dat de politiek de eisen van de docenten werkelijk gaat inwilligen. ,,Die acties gaan we dus intensiveren'', aldus Roovers. Een optie is volgens hem basisscholen een week lang helemaal dichtgooien.

De protestacties waren georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond (AOb), de PO-raad, CNV, FNV en PO in Actie, verenigd in het PO-front. Volgens actievoerders verdienen meesters en juffen 20 procent minder dan hun collega's in het voortgezet onderwijs.