Volledig scherm
Winkelend publiek in de Hoofdstraat in Apeldoorn.

Onderzoek: Apeldoorn is 'klein Nederland'

Apeldoorn is van alle bijna 400 gemeenten het meest een 'klein Nederland'. De stad weerspiegelt op lokaal niveau de samenstelling van ons land het best qua verdeling in stedelijk en landelijk, jong en oud en rijk en arm. 

Als 'stad in een landelijke omgeving zonder universiteit' blijkt Apeldoorn de ideale mix te hebben om zeer representatief te zijn voor de Nederlandse consument, toont een vandaag gepubliceerde analyse door Whooz aan. Dit dataonderzoeksbedrijf verdeelt onze huishoudens onder in veertien doelgroepen. 

Alleen de zogeheten 'stedelijke balanceerders', mensen die moeilijk rond kunnen komen en vaak wonen in een achterstandswijk, zijn sterk ondervertegenwoordigd in de Gelderse stad, maar desondanks belandt Apeldoorn toch op de eerste plaats. 

Volledig scherm
De ranglijsten van de gemeenten die het meest en het minst een 'klein Nederland' zijn. © Whooz

Bij de meest gelijkende gemeenten valt het op dat deze vooral voorkomen in de oostelijke provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe ofwel in Noord-Brabant en vaak niet al te ver van de Randstad af liggen.  

Van de meest 'on-Nederlandse' gemeenten bevindt de helft zich in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. De afwijking bij vier gemeenten is te wijten aan een sterke oververtegenwoordiging van de zogeheten 'elitaire topklasse' (mensen met een hoog salaris, die duur wonen en veel geld uitgeven) in de plaatsen Rozendaal, Laren, Bloemendaal en Wassenaar.

Grote stad niet representatief

Ook een grote stad als Den Haag blijkt niet representatief voor de verdeling van Nederland omdat de mensen in achterstandswijken (Hagenezen) en de hoger opgeleide mensen met een goede baan die wonen in de betere wijken (Hagenaars) daar bovengemiddeld sterk vertegenwoordigd zijn.

Erik van der Eijk, hoofd analyse bij Whooz, constateert dat Apeldoorn een uitstekende locatie in Nederland zou zijn voor een 'proeftuin', om de voorkeuren van de Nederlander te testen. ,,Verder blijkt maar weer eens: de publieke opinie in de media wordt vaak gevormd door mensen uit Hilversum, Den Haag of Amsterdam, terwijl dat in de praktijk helemaal niet 'klein Nederland' is."  

Wilt u weten hoe uw gemeente scoort? Klik dan hier.

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.