Onderzoek: Bijna kwart van de Nederlanders zette persoonlijke contacten in om zorg te krijgen
Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) zegt gebruik te hebben gemaakt van persoonlijke contacten om voor te dringen in de zorg te krijgen tijdens de coronacrisis. Eén procent claimt smeergeld te hebben betaald om eerder medische zorg te krijgen.
Dat blijkt uit de Global Corruption Barometer van Transparency International, het grootste Europese onderzoek naar corruptie. Er werden 40.000 mensen ondervraagd uit de 27 EU-landen naar hun ervaringen en gevoelens over omkoping in de afgelopen twaalf maanden.
Ruim een derde van de Nederlandse respondenten (36 procent) denkt dat de corruptie is toegenomen tijdens de coronacrisis. Daarmee staat Nederland op een negende plek in de EU - als eerste Noord-Europese land - achter landen als Cyprus (65 procent), Slovenië (51 procent), Portugal (41 procent) en Polen (37 procent). De onderzoekers zeggen dat het imago van de EU als plek waar integriteit belangrijk is, onder druk komt te staan. ‘We roepen op tot onmiddellijke en gecoördineerde actie tegen een groeiend probleem’, verklaren ze.
Mensen bekritiseren de nauwe banden tussen de politiek en het bedrijfsleven, en denken dat wet- en regelgeving wordt gemaakt met zakelijke belangen in het achterhoofd in plaats van de de samenleving als geheel. Steekpenningen en persoonlijke contacten worden volgens een groot deel van de respondenten ingezet door grote bedrijven om bijvoorbeeld de belastingregels te kunnen omzeilen. Zeven procent van de Nederlanders denkt bijvoorbeeld dat demissionair premier Mark Rutte corrupt is, vijf procent acht de politie vatbaar voor omkoping en meer dan een op de vijf Nederlanders vermoedt dat zakenlui en bankiers corrupt zijn.
Lees hieronder verder
Percentage gebruikers van publieke voorzieningen die in de afgelopen maanden gebruik hebben gemaakt van persoonlijke contacten om iets gedaan te krijgen. (Bron: Global Corruption Barometer – EU 2021)
De gezondheidszorg is volgens de onderzoekers een ‘hotspot’ voor corruptie, vooral tijdens de coronapandemie. In heel Europa zegt zes procent smeergeld te hebben betaald om sneller aan de beurt te komen bij een dokter (voor Nederland is dat één procent), terwijl 29 procent persoonlijke connecties heeft gebruikt om medische zorg te krijgen. Dat komt neer op 106 miljoen mensen in heel Europa.
Voordringen
Delia Ferreira Rubio, voorzitter van Transparency International, uit haar zorgen over de ontwikkelingen tijdens de coronacrisis. ,,Tijdens een gezondheidscrisis als Covid-19, kan het gebruik maken van persoonlijke connecties voor medische zorg net zo schadelijk zijn als het betalen van steekpenningen. Het kan levens kosten als mensen voordringen in ziekenhuizen of met vaccineren op mensen met urgente problemen. Overheden moeten zorgen voor een eerlijk herstel tijdens en na de pandemie.”
Voor openbare voorzieningen in het algemeen, naast zorg ook bijvoorbeeld om een voet tussen de deur te krijgen bij een school of gemeente, zegt 23 procent van de Nederlandse respondenten gebruik te hebben gemaakt van persoonlijke contacten. Tsjechië (54 procent) en Portugal (46 procent) spannen de kroon op dit vlak. Twee procent van de Nederlandse respondenten zegt steekpenningen te hebben betaald om iets voor elkaar te krijgen bij openbare instanties. Opvallend hierin is België: tien procent claimt smeergeld te hebben betaald. Smeergeldkoploper is Roemenië met 22 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Twee gewonden bij schietincident in flat Amsterdam Zuidoost
Bij een schietincident in een flatgebouw aan de Daalwijk in Amsterdam Zuidoost zijn twee personen gewond geraakt. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis overgebracht, meldt een woordvoerder van de politie. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Corona
Huisartsen sturen ‘motie van treurnis’ naar minister over nieuwe prikronde: ‘Onbeschofte actie’
Huisartsen, verenigd in twee actiegroepen, sturen massaal een boze e-mail met een ‘motie van treurnis’ naar zorgminister Kuipers. De artsen balen dat zij binnen hun praktijk moeten uitzoeken welke patiënten als eerste in aanmerking komen voor een nieuwe coronaprik. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
-
NS gaat inchecken met betaalpassen testen
Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vandaag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. -
Van negatief saldo naar duizenden euro’s voor één post: Jessie en Rianne vieren ‘geplande’ droom
Rianne Meijer (29), met 1,5 miljoen Instagram-volgers een van de grootste influencers van Nederland, viert deze week een bijzondere mijlpaal. Negen jaar geleden verhuisde ze met haar goede vriendin Jessie Jazz Vuijk naar Amsterdam, met een hoofd vol dromen maar een lege bankrekening. Inmiddels verdienen ze grof geld met een beroep dat destijds niet eens bestond. -
Officiële hittegolf3
Gisteren was het heet, maar vandaag gaat er nog een schepje bovenop
De eerste regionale hittegolf van dit jaar is een feit. Gisteren om 11.30 uur werd het in Hupsel 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. Zeer waarschijnlijk komt het vandaag tot een officiële hittegolf in De Bilt.